SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Forskare varnar: Ny farligare fästing har kommit till Sverige

04 jul, 2016 
Joel Linde
Forskare har nu bekräftat att en fästingtyp från Sibirien som bär på en farligare typ av TBE har kommit till Sverige.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I ett tjugotal år har man spekulerat i om den farliga taigafästingen kan ha kommit till Sverige från Sibirien och Finland, och nu är det bekräftat.

Det säger Thomas Jaenson, professor på institutionen för organismbiologi vid Uppsala universitet, till TT.

Fästingen har hittats i Haparandas och Kalix skärgårdar, och den sägs enligt experter bära en typ av TBE-viruset som är dödligare än det som sedan länge funnits i Sverige.

Av den anledningen säger Thomas Jaenson att det kan vara en god idé att vaccinera sig, särskilt om man bor eller befinner sig i det drabbade området.

LÄS ÄVEN: Så gör du om du blivit biten

– Speciellt allvarligt är det om de sprider TBE-viruset, eftersom man bara kan behandla en del av symptomen. För att skydda sig kan det vara en bra idé att vaccinera sig, säger han.

Anledningen till att taigafästingen nu tagit sig till Sverige tros vara att det allt varmare klimatet är gynsammare för både fästingen och de djur den lever av.

Annons

TBE är en förkortning av det engelska namnet tick-borne encephalitis, och det är en virussjukdom som orsakar hjärnhinneinflammation. I Sverige är smittade fästingar vanligast förekommande kring kusterna i Södermanland, Stockholm och Uppsala län.

Antalet smittade låg 1996 på under 50 stycken, men under 2015 var antalet 268 stycken. De flesta smittade får lindriga besvär och frisknar till efter ungefär en vecka, men upp till en tredjedel får hjärn- eller hjärnhinneinflammation vilket i värsta fall kan leda till olika förlamningssymptom eller dödsfall, men det är ytterst ovanligt.

Här kan du läsa mer om TBE, symptom och vaccination.

Källa: 1177 (Vårdguiden), Folkhälsomyndigheten.

LÄS ÄVEN: Så skyddar du dig mot fästingar

Annons