Forskare: Så mycket bakterier finns det på sandstranden

Om du trodde att sanden var ren så trodde du fel!

Vem gillar inte att borra ner fötterna i sanden en varm sommardag? Kanske låter du sanden strila mellan fingrarna medan barnen gör sandänglar? Är du en sann sandälskare bör du kanske sluta läsa här.

Tyska forskare har nämligen tagit reda på att vår älskade sandstrand är en sann bakteriehärd. Att doppa handen i sanden kan resultera i att du har 500 miljarder nya bakterier på dig efteråt.

Även många olika bakteriearter

Enbart ett litet kvartskorn kan bära på hundratusentals bakterier och därmed hysa ett eget litet samhälle av olika organismer.

Det är forskare från ett Max Planck-institut i Bremen i Tyskland som tagit reda på hur mycket bakterier det kan finnas i sand, i detta exempel från den lilla ön Helgoland i Nordsjön.

Det forskarna förvånades mest över var dock inte mängden, utan att det finns så många olika arter. På ett enda korn kan det finnas tusentals olika bakteriearter, men fördelningen på olika korn var väldigt ojämn.

Man kunde även se att på kornens släta ytor fanns nästan inga bakterier alls, de håller sig helst till skrovligare delar och sprickor.

Bakterierna är ett viktigt led i omsättningen av kol, kväve och svavel i hela ekosystemet.

Att sanden är full av bakterier behöver dock inte betyda att det är bakterier som är farliga för människor.

Källa: Illustrerad vetenskap  Foto: IBL

 

Läs mer: 

Larm: Badleksaker kan innehålla farliga bakterier

Så mycket kan du styra dina tarmbakterier

Allt om bakterierna som gör dig friskare!

Se hela listan: Här är Europas bästa stränder

Här är Sveriges bästa nakenstränder