SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Forskare: Kvinnor fryser ofta hemma – och det är männens fel

03 dec, 2019 
Kvinnor fryser mer än män.
Många kvinnor går runt och huttrar i sitt hem, visar en ny studie. Och anledningen tycks vara att det är mannen i hushållet som sköter termostaten…
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Råder det ett temperaturkrig i ditt hem, där du vill ha det varmare – men din man hellre har det svalt? I så fall är du långt ifrån ensam, visar ny amerikansk forskning från Ohio State University.

Enligt forskarna lever många kvinnor ihop med vad forskarna kallar en manlig ”termostatdiktator” – vilket gör att hemmet håller en lägre temperatur än vad kvinnan tycker är behagligt. Män trivs nämligen ofta i en längre temperatur än kvinnor – och är enligt forskarna de som oftast styr termostaten hemma.

Många konflikter kring inomhustemperaturen

Problemet ger upphov till många parkonflikter, visar studien, som inkluderade 112 hushåll som fått föra dagbok över sitt inomhusklimat och gräl kopplade till detta. Många av temperaturbråken slutade dock i att kvinnan tvingades fortsätta frysa.

– Till exempel sa en deltagare att hon kände sig kall och bad sin make att höja värmen. Maken tyckte att det kändes lagom, så termostaten ändrades inte, berättar studieförfattaren Nicole Sintov, professor vid Ohio State University, för Inverse.com.

Annons

Kvinnor tenderar att vara mer frusna än män, av biologiska skäl. Dels har de ofta lägre muskelmassa än männen, vilket gör att kroppen måste jobba hårdare för att bevara sin värme.

Kvinnor har dessutom normalt en högre kroppstemperatur inne i kroppen, främst i bålen, eftersom det är där vi ska bära vår avkomma.

Men den varmare inre temperaturen har ett pris: för att hålla de viktiga inre organen varma drar kroppen ihop blodkärlen i mindre viktiga kroppsdelar, det vill säga händer och fötter. Samma sak händer om man är spänd.

Inför årets kallaste månader är det alltså dags för kvinnor att sätta ner den raggsockeklädda foten – och ta kontroll över bostadens termostat.

Foto: TT

Läs mer:

Raynauds fenomen? Så värmer du bäst ”likfingrarna”

Fryser du ofta? 5 ruggigt vanliga orsaker! 

Läkaren: Därför fryser du mer än andra

Annons