Forskare kan ha hittat lösning på eksem hos barn

Så kan du förekomma eksem.

Barneksem, även kallat atopiska eksem, visar sig ofta på barn under fem år och ger röda, kliande och torra utslag som kan vara mycket störande för barnet. Ungefär 20 procent av bebisarna får det, och de barnen löper också större risk att utveckla andra känslighetssjukdomar som astma och allergier, men kan även länkas ihop med hösnuva, sömnproblem och övervikt.

Hittills har råden för behandling varit att använda bomullskläder som tvättas med parfymfria tvättmedel, samt att smörja in eksemen med fuktkräm eller kortisonkräm. Men nu kan forskare har gjort ett genombrott.

Studien som gjordes vid Northwestern Feinberg School of Medicine, visar att det kan finnas ett sätt att undvika att eksemen ens börjar. Hemligheten är: Vaselin.

I studien granskades en tidigare undersökning från 2004, där 124 nyfödda bebisar blev insmorda med receptbelagd hudsalva, fuktkräm eller solrosolja över hela kroppen (utom skalpen) minst fem gånger i veckan de första sex månaderna av sitt liv, och resultaten visade att de halverade risken att senare utveckla barneksem.

Läs också: 10 bästa hudorden för en frisk och fräsch hy

foda-barn-aldre

Den nya studien har lagt på ett ekonomiskt perspektiv, eftersom hanteringen av eksem kan vara väldigt kostsamt för föräldrar vars barn har utvecklat det.

Eftersom de billigare fuktkrämerna fungerade lika bra som de dyra receptbelagda hudsalvorna, och sex månaders behandling blir billigare än vad det blir om eksem senare bryter ut, blev slutsatsen att vaselin (petroleumgelé) är det som bäst kan sätta stopp för barneksem.

Det är ett billigt, effektivt och lättillgängligt sätt att ta det säkra före det osäkra och minska risken att ens barn utvecklar atopiska eksem.

Varför eksemen utvecklas till att börja med vet man inte säkert, förutom att det är ärftligt. Man vet inte heller varför återfuktning kan verka förebyggande mot eksemen. Men en teori är att vaselinet kan hjälpa det yttre hudlagret att rätta till den defekt som senare gör att man utvecklar eksemen.

Vaselin är dessutom fritt från konserveringsmedel och parfym och anses helt ofarligt. Är du ändå skeptisk, kanske på grund av att det är en restprodukt från oljeindustrin, så var tvåan i testet solrosolja – som hade samma effekt men var några kronor dyrare.

MEN: Alla barn behöver inte smörjas in med vaselin dagligen! I undersökningen ingick endast barn som redan ansågs ligga i riskzonen, på grund av att fler i familjen har eksem eller allergier. Prata med din barnläkare innan du börjar smörja på!

Källa: Huffington Post, Netdoktor.se

Foto: Shutterstock

 

 5 saker du aldrig ska säga till ditt barn

olyckligt-barn

Läs också: 5 saker du aldrig ska säga till ditt barn