SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Forskare har kommit på ett sätt att läka sår – utan ärrbildning

12 jan, 2017 
Snart kan ärr vara ett minne blott.
Amerikanska forskare har funnit ett sätt att lura huden från att bilda ärr – och bilda riktig hud istället.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

De flesta av oss har några små ärr här och var efter diverse blessyrer vi råkat ut för genom åren. Kanske har du till och med gjort en operation någon gång som lämnat märke på din kropp. För det mesta stör de inte under resten av livet – men det finns även många som har stora, svåra ärr som kan kännas vanprydande eller stramande och obekväma.

Läs också: Bästa hudorden för en frisk och fräsch hy

Så det är goda nyheter att forskare nu har hittat ett sätt att få huden att läkas – utan att ärr bildas!

Ett forskarlag vid avdelningen för dermatologi vid universitetet i Pennsylvania har funnit ett sätt att manipulera huden att växa utan att skapa ärrvävnad. Den stora hemligheten? Hår!

– Hemligheten är att återskapa hårfolliklarna först, efter det börjar fettet återskapas som en respons på signaler från folliklarna, säger George Cotsarelis, en av forskarna bakom studien som publicerats i tidskiften Science.

Annons

Läs också: Bästa produkterna för DIN hudtyp

Vanlig ärrvävnad har varken hårfolliklar eller fettceller, utan består istället av myofibroblaster, en typ av cell som man fram tills nu inte trott kunde bli någon annan sorts cell. Men nu visar studien att det med folliklar går att skicka signaler i form av proteinet BMP (Bone Morphogenetic Protein) till myofibroblasterna så att de ska bilda fett och därmed likna resten av huden mer.

En revolutionerande upptäckt som förvånande nog kanske kan användas inom fler områden. Återuppbyggande av fettceller skulle till exempel kunna visa sig effektivt vid behandling av HIV-patienter, men även i industrin kring anti-aging, då fettceller bryts ner i huden allt eftersom vi åldras.

Läs också: 7 tips: Här är maten som ger dig vackrare hy

Källa: Science, dh.se

Foto: Thinkstock

 

Acneärr? Här är metoderna som hjälper

Acneärr? Så blir du av med dem!

Läs också: Acneärr? Här är metoderna som hjälper

Annons