Forskare har hittat nya symtom vid covid-19

Forskare har hittat nya symtom på corona och covid-19

De vanligaste symtomen vid coronaviruset, covid-19 är hosta och febern. Vissa kan också bli snuviga och få tungt att andas. I de allra flesta fall är symtomen milda. Men det kommer hela tiden ny kunskap och bilden av hur sjukdomen yttrar sig förändras.

En som mött många drabbade är den tyske professorn Hendrik Streeck. Han leder institutet för virologi vid universitetssjukhuset i Bonn och är chef när det gäller forskning på det nya coronaviruset.

Diarré vid Corona – vanligare än man trott

Hendrik Streeck, forskare.

Hendrik Streeck, forskare.

I en intervju i den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung berättar han om sina nya rön. Bland annat har man sett att diarré är ett vanligare symtom än man tidigare trott.

– I 30 procent av våra fall fanns det också personer som fått diarré, vilket är lite mer än vad man tidigare trott, säger han till tidningen.

Många tappar smak och lukt vid Corona

Men det finns också nya symtom som ingen pratat om tidigare, nämligen tappat smak- och luktsinne.

– Nästan alla infekterade vi pratat med, och det gäller minst två tredjedelar, beskriver att de tappat både smak och lukt – och att det varit så i flera dagar. Det finns exempel där en mamma inte känt att det varit dags att byta blöja på sitt barn. Andra har inte kunnat känna lukten av sitt schampo och maten kan uppfattas som smaklös. När de här symptomen inträder går inte att säga säkert, men vi tror att de sker senare i infektionen, säger Hendrik Streeck.

Fler än 100 personer har varit med i Hendrik Streecks studier. Men de som är mest allvarligt sjuka, de som är inlagda på sjukhus, finns inte med i underlaget till studien.

Foto: TT

Läs mer: 

Coronavirus eller vanlig influensa? Här är skillnaderna!

Triage och flockimmunitet – här är de nya coronaorden du bör ha koll på!

Coronaviruset: Malins och Idas fina initiativ för riskgrupper

Senaste nytt om Corona i Sverige och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Varför är corona farligare för män än kvinnor, vad är statusen på smittspridningen just nu, och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Redaktionens tips