Kan ett glas vin vara lika bra som en timmes träning?

Har du också nåtts av påståendet att ett glas vin kan ha samma effekt för hälsan som en timmes träning? Jason Dyck, forskaren som ledde den uppmärksammade vinstudien, menar att världen tolkat hans slutsatser helt fel.

– Nej, tyvärr är en timme på din favoritpub inte samma sak som att lägga samma tid på gymmet, även om du ser påståendet på Facebook just nu, säger Jason Dyck till CBC News.

Dyck ledde en uppmärksammad studie vid University of Alberta i Kanada och University of Oregon i USA, där man undersökte ämnet resveratrol och dess påverkan på kroppen. Reservatrol finns naturligt i vin och ämnet har liknande effekt på din kropp som när du tränar.

Ökar förbränningen

Resveratrol kan enligt studien öka fettförbränningen på samma sätt som aktivitet. Ämnet kan även bromsa tillväxten av nya fettceller, så att du minskar risken för övervikt.

Andra fördelar med resveratrol är att det är en kraftfull antioxidant som bland annat fördröjer tecken på åldrande, är bra för hjärtat samt motverkar cancer, rapporterade forskarna.

Resultatet fick sociala medier att jubla, där slutsatsen var att vindrickande kunde ersätta gymbesöken helt.

Men studien är gjord på just resveratrol, inte på vin i allmänhet, och om du ska räkna in de hälsofördelar som listas i rapporten måste din vinkonsumtion nå helt nya dimensioner.

– För att nå samma hälsoeffekter som personerna i vår studie behöver du dricka någonstans mellan 100 och 1 000 flaskor om dagen, säger Dyck till CBC.

Inte att rekommendera med andra ord!

Läs också: 5 härliga hälsoskäl att skåla i Champagne

 

Så mycket socker finns det i vinet

Hur mycket socker finns det i vin?

Hur mycket socker gömmer sig i vinet?

Sockermängden i vinet skiljer sig ordentligt mellan producenterna och vintyperna. Här är några talande exempel!

Läs mer här: Så mycket socker finns det i vinet

AV: Rose-Marie Söderlund & Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

 

Utvald läsning