HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Forskare: Den här vanliga grönsaken stoppar myggen

17 jun, 2020 
myggor anfaller en kvinnas ben
Trött på mygg? Det finns ett enkelt knep du kan testa: nämligen saft från rödbetsskal. Forskare testar nu en metod med rödbetsfällor i länder med myggburna sjukdomar.
Annons

Myggor är inte bara irriterande, de kan även sprida sjukdomar. I Sverige är vi tack och lov förskonade från allvarliga, myggburna sjukdomar men utomlands dödar de varje år omkring 700 000 människor. På grund av klimatförändringarna kommer myggburna sjukdomar dessutom att öka ännu mer – och spridas till länder som tidigare varit  förskonade från dem. Därför pågår det en kapplöpning bland forskare för att hitta ett effektivt sätt att bekämpa myggen på. Och nu kan svenska forskare ha hittat lösningen: nämligen rödbetor.

”Rödbetsfällor” testas i flera länder

– Vår upptäckt kan faktiskt hjälpa många. Rödbetor går ju att odla nästan överallt, säger Marcus Stensmyr, forskare vid Lunds universitet till forskning.se.

Tillsammans med forskarkollegor i hela världen har han upptäckt att man kan bekämpa myggen med särskilda ”rödbetsfällor”. I saften från rödbetsskal finns ett parfymämne, geosmin, som  drar till sig honmyggor som ska lägga ägg. Genom att preparera fällor med rödbetssaft går det att skilja honor från hanar – och förhindra att de förökar sig.

Annons

– Vattenbehållare som parfymeras med geosmin är oemotståndliga för honorna, säger Marcus Stensmyr.

Fällorna skadar inga andra insekter

Att använda saften från rödbetsskal har flera fördelar: det är är billigt, naturligt och miljövänligt. Man skadar inte heller några andra insekter eller organismer. Forskarna vill nu sprida kunskapen om rödbetsfällor till fattiga befolkningsgrupper i Afrika, Sydamerika och Asien. De drabbas nämligen hårdast av myggburna sjukdomar och har ofta inte har råd att skydda sig med vanliga myggmedel.

Man räknar också med att fällorna kommer att efterfrågas i myggtäta städer som Miami och Singapore.

Foto: TT

Läs mer: 

Kan myggor sprida coronavirus? Så här säger experterna

9 anledningar till att myggen dras till just dig

Denguefeber ökar – här är allt du behöver veta om sjukdomen

 

Annons