Forskare: Därför ska du aldrig skrika åt din hund

hund som står på bakbenen mot en kant och tittar ledsamt på sin ägare.

Slå på ljud

Vill du ha en frisk och lycklig vovve? Då bör du undvika att skrika åt din hund, visar portugisisk forskning från Universidade do Porto.

Det spelar ingen roll om hunden tuggat i sig dina favoritskor – verbala utskällningar är ändå inte rätt väg att gå. Hundar vars ägare skriker åt dem får nämligen sämre hälsa, visar den nya studien – som är den första forskning som bevisar att bestraffningsmetoder har negativa effekter på hundar.

I studien deltog 92 hundar och man mätte bland annat halterna av stresshormonet kortisol i deras saliv och kartlade beteenden kopplade till stress och humör. Forskarnas resultat var tydliga: utskällningarna ledde till att hundarna blev stressade, rädda och olyckliga – och hundarnas hälsa visade sig påverkas negativt såväl kortsiktigt som långsiktigt.

Vill du istället ha en glad och lydig fyrbent vän bör du ha en mer positiv inställning. Beröm och belöningar visade sig vara en betydligt bättre metod.

Hunden gör dig frisk!

Det är inte mer än rätt att du gör allt för att din vovve ska vara lycklig och välmående – den gör nämligen SÅ mycket för din hälsa! Förutom att du får gratis motion i form av tusentals hundpromenader, så visar studier att hundägare har lägre blodtryck, något som kan bero på att det lugnande hormonet oxytocin utsöndras när vi klappar ett djur.

Att ha hund kan också motverka depression och ge ökad livsglädje, och till och med hjälpa dig att skaffa nya relationer! Tre av tio hundägare har fått flera nya kontakter genom sin hund, det visar en studie gjord av Sveriges Lantbruksuniversitet. Läs mer om hälsofördelarna med hund här!

Foto: TT

Läs mer:

Studie: Kvinnor sover bättre med hunden än med sin partner

Ny svensk studie: Din hund känner av när du är stressad

Sjuk av hunden? Här är sjukdomarna som smittar från djur till människa