Forskare: Därför har äldre mammor gladare barn

Barn till äldre mammor är gladare, trivs bättre samt har färre konflikter inom familjen jämfört med barn till unga mammor enligt en ny studie från Danmark.

En möjlig förklaring till resultatet kan enligt forskarna vara att äldre mammor har mer livserfarenhet och att de vet bättre hur de ska handskas med sina barn. Även stresstålighet, en bättre mental styrka och stabila parförhållanden kan vara faktorer som spelar in, menar forskarna. En specifik uppfostringsmetod kan även ligga bakom, enligt Dion Sommer, professor vid Aarhus universitet i Danmark och en av forskarna bakom studien.

Läs också: 6 vanor föräldrar till framgångsrika barn har gemensamt

– Mammor över 30 år har funnit en god balansgång mellan att ge deras barn frihet, men samtidigt struktur. Det är en uppfostringsmetod som kallas för den auktoritativa formen som är ett mellanting mellan en sträng uppfostran med mycket skäll och den mjuka utan några regler, säger han till videnskap.dk

Däremot är en längre utbildning och högre inkomst något som inte spelat en roll. Forskarna tog fram resultat både med och utan mammor med lång utbildning och hög inkomst och kunde då se att resultatet var nästintill det samma.

Läs också: Att få barn gör dig inte lycklig – tvärt om

I undersökningen deltog 4714 danska mammor med barn födda år 1995. Forskarna har gjort intervjuer med mammorna när deras barn var 3, 7, 11 och 15 år gamla. Mammorna delades upp i fem åldersgrupper mellan 17 och 47 år. Till äldre mammor räknas mammor över 30 år.

– Skillnaderna är uppenbara när barnen är 3, 7 och 11 år gamla, men jämnar ut sig efter att barnen är 15 år fyllda. Vi tror att det beror på att de börjar bryta sig loss från sina föräldrar i den åldern, säger Dion Sommer.

Läs också: Kvinnor som får barn vid högre ålder lever längre

Men yngre mammor ska inte misströsta, studien påstår inte att en yngre mamma per automatik innebär en dålig mamma.

– Det finns massor av fantastiska unga mammor och vi vill inte komma med någon rekommendation om när man ska bli förälder. Vi kan bara säga att det ur ett psykologiskt perspektiv kan vara en fördel, säger Dion Sommer till videnskap.de.

Foto: Shutterstock

 

Då ska du bli gravid för att få smarta barn

Äldre får friskare barn.

Läs också: Då ska du bli gravid för att få smarta barn

 

 

Utvald läsning