Forskare: Därför bör kvinnor gå tidigare från jobbet

08 feb, 2017 
Om du är kvinna är det extra viktigt att gå hem från kontoret i tid. Kvinnors hälsa drabbas nämligen hårdast av att jobba övertid, visar färsk forskning.
Annons

Långa arbetsdagar är skadligare för kvinnor än för män, visar en ny studie från Ohio University i USA, där forskarna följt knappt 7 500 personer under en period på 32 år.

Risken för sjukdomar såsom diabetes, cancer, hjärtproblem och reumatism ökade kraftigt hos kvinnorna som jobbade övertid, dvs mer än 40 timmar i veckan.

Denna negativa hälsoeffekt syntes dock enbart hos de kvinnliga deltagarna i studien. Männen som jobbade mellan 41 och 50 timmar i veckan hade istället lägre risk för hjärtsjukdom, lungsjukdom och depression än män som jobbade 40 timmar i veckan eller mindre.

Läs mer: Därför ska kvinnor lata sig oftare, enligt läkare

Recept.se Nyhetsbrev

Orsaken till att kvinnors hälsa drabbas hårdast av att jobba för mycket har forskarna inte lyckats fastställa. De tror dock att det kan bero på att kvinnor förutom att ha det stressigt på jobbet dessutom tar ett större ansvar i hemmet.

Läs mer från Femina: 7 inspirerande kvinnor som kämpar för att världen ska bli bättre

Annons

Behöver du ytterligare en anledning att gå hem tidigare? Svenska män tjänar i genomsnitt 13,2 procent mer än kvinnor, vilket innebär att kvinnor jobbar gratis efter klockan 15.57.

Med andra ord: sitt inte kvar och jobba utan betalning på bekostnad av din hälsa. Gå hem och vila istället – så kan din eventuella partner städa under tiden!

Källa: Iform

Bild Shutterstock

8 tecken på att kroppen tagit skada av all stress

Läs mer: 8 tecken på att kroppen tagit skada av all stress

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons