Förändra ditt liv på bara 5 minuter – så gör du!

Allt kräver inte mycket tid och ibland kan så lite som fem minuter räcka för att förändra ett helt liv. Enligt forskning finns det några specifika aktiviteter som har en positiv inverkan på din hälsa och lycka. Här följer sju av dessa aktiviteter som du kan börja med redan i dag – det tar bara fem minuter!

Läs också: 8 saker som gör dig lycklig på riktigt

1. Rör på dig en gång i timmen

En gång i timmen bör du stiga upp från din skrivbordsstol eller från den sköna soffan och röra på dig i fem minuter. Genom att röra på dig minskar du risken för sjukdomar kopplade till stillasittande och höjer samtidigt humöret.

2. Skjuter du upp saker? Ta till fem minuters-regeln

Har du som vana att skjuta upp saker? Ta till fem minuters-regeln som går ut på att du bestämmer dig för att påbörja något du skjutit upp, men endast i fem minuter. Ta tid medan du tar tag i uppgiften och när tiden gått ut slutar du jobba med uppgiften. Nästa gång du känner dig redo kan du ägna mer tid åt uppgiften och det kommer troligtvis kännas mycket enklare då.

Läs också: Träna din hjärna att stressa mindre

3. Meditera

Så lite som fem minuter av meditation per dag kan sänka ditt blodtryck och hjälpa dig att förstå dina egna tankar och känslor.

4. Spring fem minuter om dagen – förläng livet med tre år

Flera studier har visat att idrott, oavsett hur lite det än rör sig om, har en positiv effekt på hälsan. Enligt en studie kan så lite som fem minuters joggande per dag räcka för att förlänga livet. Forskarna analyserade 55 000 män och kvinnor och de som sprang hade 30 procent lägre risk att dö i förtid jämfört med de som inte sprang. Risken för hjärtsjukdomar minskade även markant, med 45 procent, och till och med rökare och överviktiga som joggade fem minuter om dagen gynnade sin hälsa.

5. Ta en paus på jobbet

Genom att ta en paus på fem minuter från ditt jobb kan du öka både kreativitet och produktivitet. Vissa studier rekommenderar studenter att studera i 25 minuter för att sedan ta en fem minuter lång paus innan de studerar ytterligare 25 minuter. Ingen människa kan vara fullt koncentrerad flera timmar i sträck och med hjälp av pauser kommer du att både jobba och må bättre.

Läs också: Sakerna du aldrig ska göra om du vill vara lycklig

6. Lyssna på din partner eller ditt barn

Goda relationer och lyckliga förhållanden ökar vårt välmående. Genom att uppmärksamt lyssna på din partner eller ditt barn som berättar något för dig i fem minuter varje dag kan ni få ett bättre förhållande.

7. Tänk på det du är tacksam för

Ge ditt välmående och din lycka en boost genom att varje kväll tänka på det du är tacksam för i livet under fem minuter. Lista tre bra saker som hänt dig och tänk även på varför de hände. I en studie kunde forskare se att deltagare som fick göra övningen i en veckas tid hade en högre nivå av lycka i ett halvt år efteråt.

Välj en av aktiviteterna för att gynna ditt välmående, oavsett om du väljer att prova det i en vecka, ett år eller resten av livet.

Källa: Psychology Today
Foto: Shutterstock

 

Hur vet jag om jag är lycklig? Här är svaret!

Hur vet man att man är lycklig?

Läs också: Hur vet jag om jag är lycklig? Här är svaret!

 

 

Premiär för vår nya kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

Redaktionens tips