SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Föräldrar till vuxna barn stressar sig till sämre sömn

24 feb, 2017 
Att oroa sig för småbarn hör föräldraskapet till – men när barnen är vuxna och har flyttat hemifrån? Enligt en ny studie verkar dagens föräldrar ha lite svårt att släppa taget...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att föräldrar ständigt oroar sig över sina små barn och allt som kan hända dem är inget nytt – men ny forskning visar att även föräldrar till vuxna barn ofta oroar sig en hel del. Faktiskt till den grad att det påverkar föräldrarnas sömn.

Studien som publicerats i tidskriften The Gerontologist visar dessutom att anledningarna till att oron håller dem vakna skiljer sig mellan män och kvinnor.

Läs också: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

I studien intervjuades 186 heterosexuella par med genomsnittsåldrarna 58 för männen och 57 för kvinnorna, med 2–3 vuxna barn. De fick gradera hur mycket de hjälper sina barn, där 1 var varje dag och 8 max en gång om året. Med hjälp menades vänskap och känslomässigt stöd, råd och praktisk och finansiell hjälp.

Föräldrarna fick också gradera hur stressigt de upplevde det att hjälpa och finnas där för barnen, samt rapportera hur mycket de sov per natt (män: ca 6,69 timmar/natt, kvinnor 6,66 timmar/natt).

Annons

Det visade sig att pappor förknippade stöd/hjälp till sina vuxna barn med dålig sömn. De sov däremot bättre när mamman stod för stödet. För kvinnor var var läget ett annat.

Mammor tycks snarare påverkas av stressen över att behöva hjälpa barnen. Oavsett vilken av föräldrarna som stod för hjälpen i sig.

Läs också: Testet som avslöjar om du är farligt stressad

Amber J. Seidel, professorn bakom studien, tror att det kan ha att göra med att dagens föräldrar curlar mer, och har bättre insyn i sina vuxna barns liv tack vare sociala medier. Detta kan leda till ökad stress för föräldern, vilket i sin tur leder till sämre sömn och flertalet följdsjukdomar och problem.

Förutom de vanliga sätten att hantera stress rekommenderar hon att föräldrar ser över hur involverade de är i barnens liv. Se över om ni hjälper och stöttar barnet eller snarare försöker kontrollera barnets liv.

Källa: CBS News

Foto: Thinkstock

Nära att bli utbränd? Här är 9 varningssignaler

Krönika om utbrändhet.

Läs också: Nära att bli utbränd? Här är 9 varningssignaler

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons