FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

För tidigt födda barn har större risk för hjärtsvikt

23 maj, 2017 
Barn som föds för tidigt tycks ha en ökad risk att få hjärtsvikt i unga år. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet.
Annons

Tack vare tidigare studier vet vi redan att för tidigt födda barn löper större risk att drabbas av stroke, högt bodtryck, och död i hjärt-kärlsjukdom.

En ny registerstudie av forskare vid Karolinska Institutet visar att det även kan finnas ett samband mellan förtidig födsel och hjärtvikt. Man har analyserat data från 2,6 miljoner individer.

Läs också: Sjukhuset hyllar de för tidigt födda bebisarna

Nämnas bör dock att hjärtsvikt hon barn och unga vuxna är ovanligt, även hos för tidigt födda. Enligt studien är den ökade hjärtsviktrisken för ett barn som föds i 28:e veckan 0,88 fall per 100 000 personår.

Läs också: Bilden på den för tidigt födda bebisen får nätet att koka

”Vi ser att risken att drabbas av hjärtsvikt är högre bland för tidigt födda och att risken ökar med kortare graviditetslängd. Ju tidigare du föds, desto större riskökning”, säger artikelns försteförfattare Hanna Carr i ett pressmeddelande.

Källa: Dagens Medicin/TT

 

Överviktig mamma ökar risk för epilepsi hos barnet

Övervikt och epilepsi hör ihop.

Läs också: Överviktig mamma ökar risk för epilepsi hos barnet

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons