Folkhälsomyndighetens svar på våra vanligaste frågor om corona

cornaviruset i lab.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Folkhälsomyndigheten har en sammanställning över några av de vanligaste frågorna rörande coronaviruset och covid-19 på sin hemsida. Här är några av dem:

Vilka är symtomen på covid-19?

De symtom som rapporterats är framförallt feber och hosta. Även andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk är vanliga symtom.

Hur smittar covid-19?

Coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, smittar via droppar och sekret från luftvägarna, som sprids när någon hostar eller nyser. Det kallas droppsmitta. Viruset sprids också vid kontakt mellan personer, så kallad direkt kontaktsmitta.

Hur lång är inkubationstiden för covid-19?

Tiden från det att man smittas till dess man blir sjuk (inkubationstiden) bedöms vanligtvis vara 2–14 dagar. De flesta insjuknar cirka 5 dagar efter att man smittats. Enstaka fall kan avvika från dessa mönster.

Hur länge är man sjuk av covid-19?

WHO:s rapport ”Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)” uppger att de flesta personer som fått lindriga sjukdomssymtom (feber och hosta) blev friska efter två veckor. För de som blev allvarligt sjuka tog det mellan tre och sex veckor innan de var friska igen.

Kan man smittas flera gånger av det nya coronaviruset?

Det är oklart hur länge man kommer att vara immun. Utifrån tidigare erfarenheter så är bedömningen att immuniteten varar så länge att man inte kommer att smittas fler gånger under en och samma säsong.

Finns det vaccin eller behandling mot covid-19?

Det finns i nuläget inget vaccin och inget godkänt läkemedel mot covid-19. Behandling som ges vid svårare sjukdom är inriktad på att stödja funktionen hos lungor och eventuellt andra påverkade organ

Hur skyddar du dig själv och andra?

En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet (ögon, näsa och mun) samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Kan man bli smittad av en person som har covid-19 men som inte har några symtom?

Det finns en internationell samsyn att det är personer med symtom som sprider sjukdomen vidare. Symtom som hosta, nysningar och snuva innebär en ökad risk för att droppar med smitta hamnar i luften. Genom dropparna kan smittan föras vidare till andra personer i närheten. En del som är sjuka har enbart milda symtom, speciellt i början av sjukdomen. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på att man kan bli smittad av någon med mild hosta och som inte känner sig sjuk i övrigt.

Här kan du läsa mer utförliga svar på dessa frågor samt svaren på övriga frågor som Folkhälsomyndigheten har sammanställt.

Foto: TT

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Hur ser spridningen ut runt om i världen just nu, vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Redaktionens tips
Dela på: