Folkhälsomyndigheten: Gravida ska vara extra försiktiga

23 mars: Dagens största coronahändelser

Hittills har inte gravida ansetts vara en riskgrupp när det gäller coronaviruset. Men nu uppmanar Folkhälsomyndigheten även gravida att vara extra försiktiga, särskilt i slutet av graviditeten och om man har riskfaktorer som högt blodtryck, diabetes eller fetma.  På sin hemsida skriver de:

Gravida kvinnor generellt verkar inte ha högre risk än andra att drabbas av svår sjukdom i covid-19. Men några fall där gravida kvinnor med covid-19 har behövt vårdas på IVA finns rapporterade i Sverige.

– Vi vill förebygga att fler gravida blir allvarligt sjuka eller behöver intensivvård säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Bland annat finns det rapporter om att gravida som smittas av coronaviruset riskerar att föda för tidigt.

Gravida med corona har behövt intensivvård

– Det finns en rapport från Kina där man sett en viss tendens att man har fött tidigare. Det här var en så liten skillnad, och påverkade varken modern eller barnet, det var mer en observation, säger Anders Tegnell på dagens presskonferens.

Han berättar också att det finns ett antal gravida som har vårdats på intensivvårdsavdelning:

– Vi har fått rapporter om ett antal kvinnor som var gravida som låg på IVA. Det finns en ökad risk, den är väldigt liten. Det är väldigt få fall vi pratar om.

Är corona farligt för gravida?

Man har också varit i kontakt med många andra länder som har fler fall men de har inte sett någon riskökning för gravida.

– Gravida har inte en jättestor risk, men de ska alltid vara försiktiga med att bli infekterade. Det vill vi understryka, att man ska vara ännu mer noga nu, säger Anders Tegnell.

Samtidigt säger man att kunskapen om hur covid-19 påverkar gravida fortfarande är ”under utveckling” och att både WHO och Folkhälsomyndigheten fortsätter att följa frågan om graviditet och covid-19 noggrant och att man kommer att uppdatera informationen i takt med att ny kunskap tillkommer.

Foto: TT

Läs mer:

Coronaviruset: Överläkarens råd till dig som är gravid

Gravida Sandra smittades av corona: ”Jag fick panik”

Nya riktlinjer för hur mycket kaffe gravida får dricka

Utvald läsning