SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Flyga som gravid – så sent får du resa under en graviditet

24 sep, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Får man flyga under en graviditet? Här är svaret!
Har du planerat att resa iväg en sista gång innan dagarna fylls av bebisgos? Då kan det vara skönt att ta reda på viktig information och regler innan det är dags – åtminstone om du ska ta flyget. Här är allt du behöver veta om att resa under en graviditet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Planerar ni att ta lite semester men är osäkra på hur det egentligen ligger till med att resa under en graviditet? Då är ni inte ensamma. Det är vanligt att man inte har koll på precis alla riktlinjer som gäller, speciellt de som man inte snubblar över varje dag. Nedan har vi därför samlat viktig information om resor och graviditeter, som förhoppningsvis kan göra bilden lite tydligare.

Får jag flyga under en graviditet?

Både ja och nej. Det finns ett flertal olika antaganden och missvisande instruktioner om varför man inte skulle få flyga när man är gravid. Några tror att det beror på lufttrycket och andra vill minnas att det helt enkelt kan vara farligt för bebisen men sanningen är att det beror på något helt annat. Du får absolut flyga när du är gravid men de flesta flygbolag har infört en gräns för hur långt in i graviditeten det är tillåtet. Och det har de gjort av en anledning. Sanningen är den att flygbolagen sätter gränser för att undvika att eventuellt behöva nödlanda om värkarna sätter igång och det skulle ske en förlossning ombord på planet.

Annons

Hur långt in i graviditeten är det ok att flyga?

De flesta flygbolag har som sagt en övre gräns som säger när du inte längre får ge dig iväg upp i luften. Absolut flygförbud efter vecka 38 är en vanlig gräns men detta kan variera från bolag till bolag och från person till person. Om du är osäker är det bäst att du kollar med just ditt flygbolag vad som gäller hos dem. Reglerna kan även variera från en destination till en annan.

Är det farligt att flyga när jag är gravid?

Nej, summan av kardemumman är att det inte är skadligt att flyga under en graviditet, varken för dig eller för bebis i magen. Reglerna om att du inte får flyga som gravid under de två sista månaderna är som sagt fastslagna på helt andra grunder.

Viktiga saker att tänka på när du reser som gravid:

Att vara gravid kan vara jobbigt nog i vardagen så varför inte göra allt för att underlätta resvägen. Nedan har vi samlat tre tips som förhoppningsvis kan göra din resa något lättare.

Annons

1. Gör din research i tid

Kolla alltid upp vilka försäkringar som gäller och vilka eventuella vaccin du bör ta INNAN det är dags att ge sig i väg. Här är framförhållning A och O.

2. Berätta om ditt tillstånd för personalen

Det är alltid en bra idé att informera flygbolaget om din graviditet innan du stiger på planet. Kanske kan personalen erbjuda dig en plats med extra benutrymme där du kan sträcka ut dig, eller kanske någonstans nära en toalett (ja, för säkerhets skull).

3. Glöm inte stödstrumporna!

När du ändå håller på och packar, oavsett om du är långt gången eller inte, så kommer du aldrig ångra att du tog med ett par stödstrumpor. De hjälper mot svullna ben och de minskar risken för blodproppar. Så himla bra!

Källa: Vårdguiden

Bildkälla: TT/IBL

Läs mer:

Gravid med tvillingar? 11 saker du förmodligen inte visste

9 kändisar som hyllats för sina inspirerande gravidbilder

5 saker du kan göra för att minska illamåendet under en graviditet

Annons