Därför dör fler män än kvinnor av coronaviruset

man på sjukhus

Män är överrepresenterade bland de svenskar som hittills blivit svårast sjuka av coronaviruset. Nästan 3 av 4 av de som hittills har vårdats på en intensivvårdsavdelning är män.

– Vi har ingen riktigt bra förklaring till det ännu. Men det är en sak som vi måste titta närmare på, vad de här männen har för riskfaktor, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, till SVT.

En anledning kan vara att män har fler så kallade ace-2-receptorer, som är virusets väg in i kroppen.

– Teoretiskt kan det vara en av orsakerna till varför män är överrepresenterade, säger Soo Aleman, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset till Aftonbladet.

Varför dör fler män än kvinnor av coronavirus?

Siffror från Italien och Kina pekar också på att män drabbas hårdare av Covid-19.

Enligt en studie på 105 avlidna i regionerna Lombardiet, Veneto, Emilia Romagna och Marche är 73 procent av de döda män.

Enligt en studie från China’s Center for Disease Control and Prevention är dödligheten i covid-19, 2,8 procent bland män som drabbas, jämfört med 1,7 procent bland kvinnor. Det kan i sin tur jämföras med den vanliga säsongsinfluensan, där dödligheten är 0,1-0,2 procent.

Framför allt är det medelålders och äldre män som har svårt att besegra sjukdomen.

Liknande iakttagelser gjordes även under tidigare utbrott av coronavirus, till exempel under SARS-utbrottet 2003. Då blev fler kvinnor än män sjuka i Hong Kong, men dödligheten var 50 procent högre bland männen.

Kvinnor klarar överhuvudtaget av sjukdomar i luftvägarna bättre än män, enligt Sabra Klein, forskare vid Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

– Kvinnor besegrar dem lättare, säger hon.

Kvinnor har bättre immunförsvar än män

Vad beror då detta på?

För det första kand det vara så att kvinnor generellt har ett immunsystem som klarar av coronavirus bättre.

– Det är något med kvinnors immunsystem som är mer vitalt, säger Janina Clayton vid National Institute of Health i USA.

Det finns flera teorier om varför kvinnors immunsystem verkar vara bättre än mäns. En är kvinnors högre nivåer av östrogen, som bidrar till ett bättre immunförsvar. En annan att kvinnor har två X-kromosomer, som innehåller fler gener som är kopplade till immunförsvaret än Y-kromosomen.

Rökning påverkar coronaviruset

Men det finns också andra anledningar till att män i vissa länder drabbas hårdare.

I Kina röker till exempel 50 procent av männen, men bara 2 procent av kvinnorna. Kinesiska män lider också i högre utsträckning av högt blodtryck, KOL och diabetes typ 2, vilket ökar risken för att man får komplikationer, eller dör, efter att ha smittats med coronavirus.

Källor: advisory.com och Folkhälsomyndigheten

Läs mer:

Coronaviruset – 10 myter vi måste sluta sprida

Succéfilmen visar hur du kan skydda dig mot coronaviruset

Michael Mosley: Så skyddar du dig mot virus på resan

 

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vad är status på smittspridningen, varför är viruset farligare för män än kvinnor och vad är skillnaden mellan vanlig influensa och corona? Här har vi samlat alla artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här