Fitnessfeministens svar på Katrin Zytomierskas kärlek till bantning

katrin zytomierska sara dahlström tycker olika om bantning

Under förra veckan väckte medieprofilen Katrin Zytomierska debatt när hon skrev ett inlägg i Expressen om bantning. Hon ansåg att folk borde ”sluta visa upp sina fettvalkar i sociala medier”.

”Att banta är min roligaste hobby – men det får man inte säga i dagens samhälle. Istället ska människor frossa, bli överviktiga och sen visa upp valkarna i hyllade ”gilla-kroppen-som-den-är”-inlägg i sociala medier. Samtidigt har fetman tredubblats i Sverige”, skriver Katrin Zytomierska i debattinlägget.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. När Expressen lade ut debattartikeln på sin Facebooksida delades läsarna i två läger: ”Hon har helt rätt”, ”Oansvarigt att publicera detta”, ”Det här är en skadlig text som kan orsaka ätstörningar”, skrev olika läsare som antingen höll med eller inte.

Sara Dahlströms svar på tal

Nu svarar Sara Dahlström, personlig tränare på träningsanläggningen Rosa skrot, på Katrins debattartikel. På Saras Instagram, där hon går under namnet Fitnessfeministen, skriver hon:

”Katrin Zytomierska skrev igår ett riktigt vidrigt debattinlägg i Expressen om varför hon älskar att banta – och att hon borde få skriva om det utan att få kritik. Hon menar till och med att hon ”bidrar till ett medvetande om kroppens hälsosamma läge” när hon skriver om att gå ner i vikt och räkna kalorier. Jag har skrivit ett inlägg om varför det inte stämmer ett dugg. Om varför det du gör Katrin snarare riskerar att göra dina följare olyckligare, ohälsosamma och mer överviktiga, åtminstone om vi utgår från vad forskningen visar”.

På Sara Dahlströms Instagram-profil ger hon träningstips och ”Krossar partriarkatet med dallrande lår”, enligt sin profiltext. 

Sara Dahlström hänvisar till den debattartikel hon nu har skrivit som ett svar på tal till Katrins åsikter om bantning. Sara Dahlström skriver att hon håller med om att övervikt innebär hälsorisker, men att Katrins sätt att tackla hälsoproblemet med fetma inte är rätt sätt att gå till väga.

”Men det som verkar vara Katrins lösning på problemet med att allt fler blir överviktiga – att ständigt påminna om hur viktigt det är att äta rätt, träna och inte minst vara smal – kan ha långt fler skadliga effekter, såväl fysiska som psykiska. Jag är nämligen övertygad om att ett större fokus på vikt och smalhet kommer resultera i en ännu större stigmatisering av överviktiga. För ja, att Katrin i sin text påstår att överviktiga hyllas är ju skrattretande. Tvärtom möts vi tjocka dagligen av så kallad ”fat shaming”, skriver Dahlström.

”Jag har också varit smal”

Hon ger exempel på en rad olika forskningsstudier som visar att att de som utsätts för fat shaming har större risk att dö i förtid. Vidare skriver Sara Dahlström:

”Jag var hela mitt liv smal, fram tills att jag drabbades av en hjärntumör och var tvungen att börja ta mediciner som gjorde mig överviktig. Och det tog inte lång tid innan jag märkte skillnaden. Skillnaden på blickarna i affären när jag ville handla en chipspåse. Skillnaden på kommentarerna under en helt vanlig selfie. Skillnaden i att ständigt behöva bevisa att jag faktiskt är kunnig inom mitt område – trots att jag är tjock.”

Foto: TT, Instagram  Källa: Expressen.se

Läs mer: 

Katrin Zytomierska skapar debatt: ”Sluta sprid era fettvalkar i sociala medier”

Skäringers ilska mot Katrin Zytomierskas bild – uppmanar till bojkott