FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Fira lilla hjärtat idag!

29 sep, 2016 
Idag är det världshjärtdagen 2016. Så här firar du ditt hjärta på bästa sätt!
Annons

Hjärtsjukdom är fortfarande den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i Sverige – trots att man har lyckats minska antalet hjärtinfarkter med dödlig utgång rejält de senaste 20 åren.

Men det går att minska risken för  hjärtsjukdom ännu mer – genom att ändra sin livsstil. Enligt världshälsoorganisationen WHO beror  hela 80 procent av alla hjärt- och kärlsjukdomar just på en ohälsosam livsstil. Rökning, för lite motion och för höga blodfetter är några riskfaktorer – och dem kan vi själv göra någonting åt.

Det här kan du göra för ditt hjärta!

  • Ät Medelhavskost med mer grönsaker, baljväxter, fisk, fågel, olivolja men med mindre rött kött,  mejeriprodukter och snabbmat.
  • Motionera mera, det sänker blodtrycket och minskar därför risken för hjärt- kärlsjukdom. Minst 30 minuter per dag är rekommendationen. Ta till exempel en rask promenad på Hälsans Stig. Här hittar du en som ligger där du bor.
  • Byt ut snasket och fikat mot lite osaltade nötter. Enligt hjärtläkare kan 30 gram blandade nötter om dagen hålla hjärtat friskt!
  • Håll koll på blodfetter och blodtryck om du har hjärt- kärlsjukdom i släkten, särskilt om du är 40 +
  • Stryp stressen! Kvinnors hjärtan tycks vara känsligare för stress. Det är bland annat därför så många kvinnor drabbas av brustet hjärta-syndrom, som påminner om infarkt. Sänk kraven, slå av på takten och sträva inte efter att vara en mästare i simultankapacitet. Var snäll mot dig själv! Om du inte kan påverka stressen på egen hand, sök hjälp.
Annons