Fetma hos mamman gör att fostrets hjärtfel missas

Fetma hos mamman gör att ultraljudsbilden blir sämre.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Varje år föds ungefär 2000 barn i Sverige med allvarliga missbildningar, varav hälften är hjärtfel, enligt en studie från Linköpings universitet. Barnen som föds med hjärtfel måste ibland opereras direkt eller få akut medicinsk behandling. Om missbildningarna upptäcks redan under graviditeten kan man därför planera att barnen får födas på något av de sjukhus som har barnhjärtkirurgi, men i dag missas många av missbildningarna vid ultraljudsundersökningarna.

En av anledningarna till att felen inte upptäcks i tid är fetma hos mamman, enligt Eric Hildebrand, överläkare på kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset och doktorand i obstetrik och gynekologi vid Linköpings universitet.

– Underhudsfettet gör att bilden blir sämre och då har vi svårare att se missbildningar, berättar han.

Mer än var tionde mamma i riskzonen

Som fetma räknas BMI över 30 – vilket 13% av de blivande mammorna i Sverige har. Statistik visar att fetma i sig också ger en lite högre risk för ryggmärgsbrott. Forskare har också sett ett visst samband mellan fetma hos mamman och Downs syndrom hos barnet.

Forskarna menar nu att fosterdiagnostiken måste bli säkrare, så att hjärtfel och andra missbildningar kan upptäckas i tid.

– Metoderna för att upptäcka hjärtfel måste bli bättre. En väg är bland annat att ge barnmorskor påbyggnadsutbildning och träning i att tolka hjärtbilder, säger Eric Hildebrand.

 

AV: Linnea Bjärle

BILD: Thinkstock

 

 

Redaktionens tips
Dela på: