Fem nyttiga anledningar att äta vitlök

Vitlökens kraft i matlagningen är väl känd. Löken betraktas också som något av en medicinalväxt med flera hälsofrämjande egenskaper.

Nu ska forskare vid Skånes Universitetssjukhus undersöka om vitlök rentav kan ersätta läkemedel när det gäller blodtryck, blodfetter och att minska andelen plack i blodet.

– Jag hoppas att studien ska bidrar till att skapa mer kunskap om hur vi med hjälp av kost- och livsstilsval eventuellt kan bidra till en bättre hjärt- och kärlhälsa. Kan man ersätta läkemedel och till och med förebygga sjukdom genom val av livsmedel är det fantastiskt, säger Sandra Lindstedt, thoraxkirurg vid SUS i Lund som leder vitlöksstudien.

Studien ska pågå i ett år och rekryteringen av intresserade deltagare pågår för närvarande. Ett hundratal personer behövs och de ska dessutom uppvisa en viss risk att få hjärt- och kärlbesvär för att vara kvalificerade att delta, skriver SUS i ett pressmeddelande.

Vitlöken förknippas sedan urminnes tider med rad hälsofrämjande egenskaper. Vissa är vetenskapligt belagda, andra inte. Här är fem exempel:

Förkylning

Det kanske mest välkända användningsområdet för vitlök i Sverige är att det verkar mot förkylning. Enligt Vårdguiden finns det inget vetenskapligt belägg för att vitlök fungerar. Vårdguiden avråder inte från huskuren men tipsar om att man ”bör definitivt inte stoppa vitlöksklyftor i öronen eftersom de kan svälla och fastna i hörselgången”.

Mot acne

Vitlökens anti-inflammatoriska egenskaper kan göra susen på finnig hy. Enligt diverse huskurer kan i alla fall en ansiktsmask med vitlök fungera. Även intagandet av vitlök sägs vara bra för huden, skriver Expressen.

 

Sänkt blodtryck

Det finns studier som visar att vitlök kan bidra till sänkt blodtryck och lägre kolesterol. Vitlök innehåller alliin, som omvandlas till allicin när löken pressas eller hackas. Och det är allicinet som har den positiva effekten på blodtrycket.

 

Motverkar infektioner

Vitlök har anti-bakteriella egenskaper. Den franske kemisten och biologen Louis Pasteur upptäckte detta 1858 och under både första och andra världskriget användes vitlöken vid sårbehandling, för att motverka infektioner och kallbrand.

 

Skyddar mot fästingar

Enligt en svensk studie från 1998 så är vitlök ett effektivt skydd mot fästingar.

– Vitlök mot fästingar faktiskt ger samma skydd som effektivt myggmedel mot mygg, konstaterade forskningsledaren Johan Berglund efter att resultatet publicerats till ATL.

Källa: Må bra, Allas

 

Gott och hälsosamt – så odlar du din egen vitlök

Läs också: Gott och hälsosamt – så odlar du din egen vitlök

 

 

Utvald läsning