Fästingsäsongen 2020: Sjukdomen glöms bort i pandemin

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Den här hösten är det tid för bär-och svampplockare, hundägare och andra naturnära att hålla extra koll efter fästingar under en extra lång period – och så verkar det komma att se ut framöver.

Klimatet och klimatförändringar gynnar fästingar, och vi kan förvänta oss att de kommer stanna kvar sent – enda fram till januari i de södra och mittersta delarna av Sverige. Så länge temperaturen är minst fem plusgrader kan de läbbiga små krypen nämligen hålla sig vid liv.

I år har vi dessutom en frodig svampsäsong och en pandemi som gör att fler människor söker sig ut i skog och mark.

– Det skrivs inte så mycket i media om TBE i år, sjukdomen har hamnat lite i skuggan av coronapandemin. Men fästingar tar inte semester och det är en allvarlig sjukdom som det är lätt att skydda sig mot med vaccin. Det är mycket viktigt att man har koll på sitt skydd och när det är dags att fylla på med nästa vaccindos, säger Rolf Gustafson, läkare på Doktor24 och specialist i infektionssjukdomar och klinisk immunologi.

Vaccin mot TBE – så funkar det

  • Fästingar sprider bland annat borrelia och TBE, en sjukdom som kan leda till allvarliga tillstånd som till exempel hjärninflammation. Hos cirka en tredjedel av de som smittas sprids virus vidare till centrala nervsystemet. Cirka 40 procent av dessa får långvariga eller livslånga besvär med symptom som trötthet, koncentrationssvårigheter, nedsatt hörsel och balansstörningar.
  • Det bästa skyddet mot TBE är vaccin.
  • Om man missat en spruta efter att ha fått grundskyddet, kanske på grund av coronapandemin där många inte velat uppsöka vaccinationsklinik under våren, behöver man inte oroa sig, man behöver inte börja om från början utan kan ofta bara fortsätta med nästa spruta.

Foto: TT

Läs mer:

Ny superfästing i Sverige – så ser den ut!

Fästingbett? Så tar du bort en fästing – steg för steg

Dags att vaccinera – 2020 blir ett drömår för fästingar

Redaktionens tips
Dela på: