SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Fästingsäsongen 2020: Sjukdomen glöms bort i pandemin

22 aug, 2020 
AvMåBra
Vi har ett frodigt fästingår med envisa kryp – och det verkar vi få vänja oss vid framöver. Våra blodsugande ovänner lever nu för tiden allt längre in på året, något som kan vara en följd av klimatförändringarna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför ska du promenera – 5 anledningarBrand logo
Därför ska du promenera – 5 anledningar

Den här hösten är det tid för bär-och svampplockare, hundägare och andra naturnära att hålla extra koll efter fästingar under en extra lång period – och så verkar det komma att se ut framöver.

Klimatet och klimatförändringar gynnar fästingar, och vi kan förvänta oss att de kommer stanna kvar sent – enda fram till januari i de södra och mittersta delarna av Sverige. Så länge temperaturen är minst fem plusgrader kan de läbbiga små krypen nämligen hålla sig vid liv.

I år har vi dessutom en frodig svampsäsong och en pandemi som gör att fler människor söker sig ut i skog och mark.

– Det skrivs inte så mycket i media om TBE i år, sjukdomen har hamnat lite i skuggan av coronapandemin. Men fästingar tar inte semester och det är en allvarlig sjukdom som det är lätt att skydda sig mot med vaccin. Det är mycket viktigt att man har koll på sitt skydd och när det är dags att fylla på med nästa vaccindos, säger Rolf Gustafson, läkare på Doktor24 och specialist i infektionssjukdomar och klinisk immunologi.

Annons