Artikeln innehåller reklamlänkar
SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Fästingarna har vaknat – så håller du dem borta!

15 maj, 2017 
Sommaren har knappt börjat, men fästingsäsongen är tyvärr redan igång. Så här skyddar du dig bäst mot fästingbett!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Uppdaterad juni 2020.

Årets fästingar har redan vaknat, och de har krupit upp ut marken och sitter i gräs och på grenar och väntar på sitt nästa offer att suga blod ifrån.

– De har sinnen som vi inte har, som är extremt högt utvecklade. De saknar ögon men har väl utvecklade sinnesreceptorer vilket gör att de med hjälp av värme, rörelse och lukt kan upptäcka ett passerande värddjur. Vissa människor är riktiga fästingmagneter, medan andra nästan inte får några alls. Det har antagligen med lukter att göra, som vi inte känner, säger biologen och fästingexperten Kajsa Glemhorn, till SVT.

Skydd mot fästingar

Vissa starka dofter, som vitlök, johannesört och citronmeliss, kan verka frånstötande mot fästingar – med detta är inte vetenskapligt bevisat.

– Försök har visat att fästingen hellre tar en omväg än att gå över ett blad av johannesört eller citronmeliss, säger Kajsa Glemhorn.

I övrigt kan det vara svårt att hålla krypen borta. Det gäller att hålla gräset kort och att titta igenom hela kroppen samt hårbotten om man varit ute i skog och mark.

Annons

Men en sak skyddar bättre än allt annat: Att välja rätt kläder!

Ljusa eller mörka kläder?

– I försök har man sett att människor som hade ljusa kläder faktiskt fick fler fästingar än de som hade mörka. Så kanske är det så att de har någon form av ljusreception, trots att de saknar ögon. Men trots det är nog ljusa kläder att föredra, eftersom fästingarna då är så mycket lättare att se, säger Kajsa Glemhorn.

Använd gärna höga stövlar och stoppa in byxorna i strumporna – fästingar klättrar runt en stund innan den sätter så det gäller att göra det svårt för de små krypen.

Ser du en fästing på dig ska du inte vänta – ta bort den direkt!

– Ju fortare man tar bort fästingen desto bättre. Men om man har otur och fästingen bär på TBE-virus så överförs det direkt när fästingen biter sig fast, säger Kajsa Glemhorn.

Här är ett par somriga gummistövlar från Tretorn – läs mer och köp här (reklamlänk).

Gummistövlar

Blå linneskjorta från Lindex som skyddar mot fästingar men är ändå sval, läs mer och köp här (reklamlänk).

Linneskjorta från Lindex.

Beige cargobyxa från H&M med mudd nedtill – perfekt för skogspromenaden. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Cargobyxa från H&M.

Andra saker som hjälper mot fästingar

• Kolla för säkerhets skull när du kommit hem om någon fästing satt sig. Risken för smitta minskar om du tar bort den så snart som möjligt.

Annons

• Fästingen kan vara svår att upptäcka om den satt sig. Men ofta uppstår en irriterad rodnad runt den. Det kan också klia.

• Använd en pincett när du tar bort fästingen. Ta ett tag så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Tvätta gärna med tvål eller alsolsprit.

• Håll koll de närmaste dagarna – om en stor rodnad på uppåt fem centimeter uppstår kan det vara tecken på borrelia. Influensaliknande symptom en tid efter bettet kan tyda på TBE. I båda fallen bör du söka vård.

Källa: SVT   Foto: IBL

Läs mer:

Fästingar: Så gör du om du blivit biten

Hur skyddar jag mig mot fästingar? Här är svaret!

Forskare varnar: Ny farligare fästing har kommit till Sverige

Annons