FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Farmaceuten: Frågorna du ska ställa till oss – INTE din läkare

06 dec, 2018 
Många tror att läkare är allvetare när det kommer till sjukdomar – men när du har frågor om läkemedel är det farmaceuterna på apoteken du ska vända dig till. Här förklarar farmaceuten Ynette Gustavsson vad vad hon och hennes kollegor gör och hur de kan hjälpa dig.
Annons

Hör du av dig till din husläkare när du undrar om det är säkert att dricka vin om du tagit en Ipren? Eller hur ofta du skulle ta blodtrycksmedicinen? Då kan du sluta med det nu.

Rätt person att ställa sådana frågor till är nämligen farmaceuten på ditt apotek. Läkaren är kanske expert på sjukdomar, men farmaceuterna är experter på medicin och läkemedel.

Många är ovetande om vilka tjänster som erbjuds på ett apotek och det är inte ovanligt att man tänker på ett apotek som bara platsen där man hämtar ur sin medicin. Självklart kan du hämta ut dina läkemedel på ett apotek, men på apoteken kan du även få värdefull kunskap och rådgivning, och de säkerställer att rätt läkemedel når rätt patient.

Genom att erbjuda rådgivning och försäljning av produkter för behandling av enklare åkommor, bidrar apoteken dessutom till att ”fånga upp” och hjälpa personer med sina problem – innan de blir sjuka och behöver besöka vårdcentral.

Annons

Ynette Gustavsson är farmaceut på Kronans Apotek, och förklarar här vad en farmaceut gör och vilka tjänster de erbjuder.

Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek.
Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek.

Vad är en farmaceut?

– När du får ett läkemedel utskrivet av din läkare får du ofta information om varför läkemedlet ska användas. Läkaren har dock inte alltid kunskap om hur läkemedlen verkar eller den kunskap som krävs för att bedöma den samlade effekten av de läkemedel som du använder. De som är utbildade till att vara experter på läkemedel är de farmaceuter som arbetar på apoteken. Farmaceut är ett samlingsnamn för apotekare och receptarier. Skillnaden mellan en apotekare och en receptarie är utbildningens längd. Apotekarprogrammet är ett femårigt program, receptarieprogrammet är treårigt. Vi på apoteken har Sveriges i särklass största och bästa expertis när det gäller läkemedel och läkemedlens betydelse för patienten.

Annons

Vad gör en farmaceut?

– Apotekens kärnverksamhet är att erbjuda vägledning om läkemedel. Det är vi som farmaceuter som har kunskapen och läkemedel och dess effekter, såväl de positiva som negativa. Patienterna kan därmed lita på att vi på apoteken förmedlar ansvarsfull rådgivning som grundas på kunskap om hur läkemedel fungerar, hur de ska användas, hur de integrerar med varandra  och vilka biverkningar som kan inträffa. Vi brinner för att ge dig kunskap och motivation för en säker och effektiv läkemedelsbehandling för att du ska må så bra som möjligt. Vi vill också ge dig tips som kan förenkla din vardag och en möjlighet att ställa frågor och få råd. Vi vet att det är många som undrar över sina läkemedel. Vi har lång erfarenhet av rådgivning, tips och stöd för din behandling.

 Vad kan jag fråga en farmaceut om?

Här är några exempel på rådgivning som en farmaceut kan hjälpa dig med:

  • Hur läkemedel fungerar.
  • Informera kring användningen/hur jag använder läkemedel på bästa sätt.
  • Varför ska jag ta mina olika läkemedel?
  • Hur länge ska jag ta mina läkemedel?
  • Hur ofta ska jag ta läkemedlen?
  • Om mina läkemedel passar ihop?
  • Kan jag ta mina läkemedel tillsammans med produkter jag köpt utan recept?
  • Ska läkemedlet tas med eller utan mat?
  • Kan jag krossa tabletten?
  • Vad är bieffekterna av mina läkemedel?

Läs mer på Sverigesfarmaceuter.se 

 

Läs mer:

6 mediciner och matvaror du aldrig ska kombinera 

Naturmedicinen som fungerar – se hela listan!

Läkemedelsverket varnar för hemgjorda mediciner

 

Annons