Därför är det viktigt att ta smärtstillande när man har ont

hand med läkemedel

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Normal användning av receptfria värktabletter under kort tid är varken farligt eller beroendeframkallande. Tvärtemot vad många tror kan det faktiskt vara bra att ta en tablett ibland. Det gäller bland annat vid akut smärta som ryggskott, migrän och benbrott. Annars finns det en risk att det uppstår ett smärtminne. Det fungerar som en slags snabbgenväg för smärtsignalen från kroppen till hjärnan. Med tiden kan signalen bli allt starkare och smärtan kronisk, visar forskning.

Därför är det viktigt att stoppa smärtan

Stoppar man den akuta smärtan minskar också risken för att man hamnar i en ond cirkel av återkommande smärta. Samma gäller om man går omkring med obehandlad smärta i en fot eller ett knä. Risken är att man spänner sig, börjar halta och felbelastar någon annan del av kroppen i stället.

Studier har också visat att smärta sprider sig: en person som har ont i höften kan få ont i intilliggande kroppsdelar. Men när höften behandlas och slutar värka kan smärtorna i de andra kroppsdelarna fortsätta. Därför är det viktigt att stoppa smärtan och inte låta den begränsa livet.

De doser som står på förpackningen anses säkra att ta. Men det betyder inte att man inte kan få biverkningar. Acetylsalicylsyran i exempelvis Treo och Magnecyl kan irritera magen även i normala doser. En del kan även reagera med klåda och rodnad när de tar vissa värktabletter. Får man biverkningar ska man sluta ta tabletterna och rådfråga en läkare om ett bättre alternativ.

Största risken med värktabletter

Den kanske allvarligaste risken med värktabletter är att överdosera dem. Och det gäller inte bara om man tar för hög dos vid ett tillfälle, utan också om man tar för hög maximal dygnsdos i flera dagar. Acetylsalicylsyra och ibuprofen, som finns i Ipren, kan i höga doser ge magsår medan för mycket paracetamol, som finns i Alvedon och Panodil, kan skada levern. Långvarig och daglig användning av tabletter mot huvudvärk kan till slut också utlösa huvudvärk istället för att bota den. Fenomenet kallas läkemedelsutlöst huvudvärk.

Om du har ont och behöver stilla smärtan utan biverkningar ska du tänka på det här:

• Ta din värktablett enligt ordination på förpackningen.

• Att ta en högre dos än angivet ger inte en bättre smärtstillande effekt.

• Håll koll på hur mycket du maximalt ska ta per tillfälle och per dygn!

• Värktabletter ska tas under en begränsad period

• Blanda inte värktabletter om inte läkare har ordinerat det.

• Tänk också på att det kan finnas bra alternativ och komplement till värktabletter mot smärta. Sjukgymnastik är ett exempel.

• Man kan också välja att behandla smärtan lokalt med en smärtstillande gel. Det kan vara snällare vad gäller biverkningar. Bland annat retar det inte upp magen lika mycket som vissa värktabletter.

Foto: TT

LÄS MER:

Experten: Så lätt kan du bli förgiftad av vanliga värktabletter

MåBra-doktorn: Därför ska du aldrig ta för gammal medicin

Nu finns en ny, naturlig migränmedicin i Sverige

Dela på: