Experterna om coronavirus: Då är värsta krisen över

Anders Tegnell tror att coronasmittan når sin kulmen 5-6 månader efter utbrottet i Sverige.

Videon kunde inte hittas

Det började i Wuhan i Kina i november förra året. Då hoppade det nya coronaviruset över från djur till människa vid stadens fiskmarknad. Först i december började kinesiska läkare inse att något allvarligt var på gång.

När når vi peaken på coronakrisen?

Sedan dess har utvecklingen gått fort. Eller snarare: först hände inget, sedan hände inget – åtminstone på våra breddgrader. Men de senaste veckorna har allt gått snabbt. Från ett fall av covid-19 i Sverige i början av februari till över 1000 sjuka i dag och flertalet dödsfall till följd av sjukdomen, enligt Folkhälsomyndigheten.

Och tyvärr verkar covid-19 vara här för att stanna, enligt experterna. Vi får leva med försiktighet och smittmedvetenhet i många månader till.

Målet är nu att skona de svaga i samhället – och därmed sjukvården. Det gör man genom att platta ut smittkurvan, så alla inte blir sjuka samtidigt. Om vi lyckas med det tror statsepidemiologen Anders Tegnell att coronaepidemin kan nå sin kulmen något halvår efter utbrottet i Sverige.

Coronakrisen kan fortsätta i höst

– Vi vill trycka ut kurvan så mycket som möjligt. I Wuhan var den ganska brant och där dröjde det tre månader till de nådde toppen, om det börjar svänga i Italien tog det ett par månader – så om man plattar ut kurvan: 5-6 månader, sade han vid Folkhälsomyndighetens presskonferens tidigare i dag.

Det skulle med andra ord innebära att covid-19 skulle nå sin kulmen under sommaren, men alltså fortsätta i ytterligare ett antal månader. Johan Giesecke, före detta statsepidemiolog och WHO:s rådgivare, har delat liknande tankar tidigare när han blivit intervjuad:

– Många kommer att smittas, men väldigt få kommer att bli väldigt sjuka, sade han till Tv4:s Efter fem förra veckan.

Vändningen trodde han skulle dröja.

– I bästa fall till sommaren, i sämsta fall fortsätter det i höst igen.

Agnes Wold tror coronakrisen varar ett år

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, är ännu mer pessimistisk:

– Jag tror att det handlar om ett år minst för Sveriges del. Om vi får fram någon verksam behandling tidigare än så är det naturligtvis underbart, men det är ingenting vi kan räkna med, har hon tidigare sagt till Aftonbladet.

Foto: TT  Källa: Folkhälsomyndigheten, TV4, aftonbladet.se

Läs mer:

Nya regler för resor efter UD:s beslut

Doktor Mikaels enkla knep: Så kan du minska risken för corona

Vad är flockimmunitet och kan det rädda oss från coronavirus? Agnes Wold reder ut

Senaste nytt om Corona i Sverige och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Varför är corona farligare för män än kvinnor, vad är statusen på smittspridningen just nu, och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Utvald läsning