Experter: 7 dåliga vanor som egentligen är BRA för dig

1. Drick mycket kaffe

Visste du att kaffe är rena hälsodrycken? Studier visar att kaffe kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, stroke, gallsten och Parkinsons sjukdom. För mycket är dock aldrig bra, men upp till sex koppar kaffe om dagen sägs enbart vara gynnsamt, enligt forskare vid Harvard University.

2. Se på tv-serier

Det är inte alls slöseri med tid om du slukar tv-serier när du egentligen borde ägna dig åt plikter. Tvärtom hävdar svenska forskare att tv-serier är en slags kognitiv träning som skärper din hjärna och tränar din uppmärksamhet.

3. Ät mer choklad

Detta börjar bli allmänt känt nu men kan inte upprepas nog – choklad är faktiskt nyttigt. Det är flavonoiderna, det vill säga antioxidanterna i kakaon, som både ger friskare hjärta, bättre minne, lägre blodtryck, mindre stress och tjockare hår.

4. Skippa varannan dusch

En dusch kan vara härligt uppfriskande, men alltför mycket tvål och vatten mot kroppen verkar uttorkande och förstör bakterier som skyddar vårt immunförsvar. Dagligt duschande är därför inte alls att rekommendera, menar hudläkare. En till två gånger i veckan är i stället det optimala.

5. Lata dig oftare

I vår stressade vardag handlar nästan allt om att prestera. Men kroppen behöver vila och återhämtning för att fungera. Avslappning, lathet och vila på sofflocket är viktigt för den psykiska hälsan, minnet och inlärningen. Bästa tiden för en tupplur sägs vara kl. 15.00.

6. Skjut upp saker

Vi kan inte hinna göra allt samtidigt. Vissa plikter måste få vänta. Och sanningen är att många saker löser sig av sig själva. Mötet blev ändå inställt, en kollega hade redan löst uppgiften, varan du skulle handla fanns ändå hemma i skåpet osv.

7. Ha det lite stökigt

Strävar du alltid efter ordning och perfektion? Det kan faktiskt inverka negativt på både dig och ditt liv. Forskning visar att en alltför välstädad miljö hämmar kreativitet och mod. Att leva med lite röra ger dig mer nytänkande och spontanitet – och ett roligare liv!

Källa: Svenska Dagbladet  Text: Margaretha Malmgren  Foto: Shutterstock

Läs mer:

Har du sömnproblem – eller bara dåliga sömnvanor?

Ny studie: De här 5 vanorna minskar risken för demens – rejält

5 goda vanor för ett längre och friskare liv

Utvald läsning