Experten: Så pratar du om corona med barn

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Krisinformation.se tipsar Bris socionom Marie Angsell om hur du pratar om corona med barn.

1. Lyssna på barnet

Barn i förskoleåldern känner till att det finns något som heter coronavirus, men det betyder inte att de är oroliga. Som förälder eller vuxen gäller det att vara lyhörd och ta reda på vad barnet behöver för att hantera sin oro och rädsla.

“På yngre barn kan man märka om de oroas över något, då kan man försöka luska lite om vad det rör sig om. Äldre barn kan man ställa mer konkreta frågor som: Vad vet du om viruset eller har ni pratat om det i skolan?”, förklarar Marie Angsell.

2. Ge saklig information

Enligt Marie Angsell behöver fakta inte vara skrämmande utan bra fakta får barn att känna sig trygga och att de får kontroll på situationen. Man kan förklara och berätta för barn om hur viruset smittar och att det inte verkar lika farligt för barn som för äldre.

“Till äldre barn kan man förklara orsaken till varför coronaviruset blivit en stor nyhet. Barn kan ha svårt att värdera nyheter som kan leda till en känsla av att det är farligare än vad det egentligen är. Men gå inte in på detaljer som är skrämmande.”

3. Viktigt att ge hopp

“Det är viktigt att visa för barnen att vuxna tar ansvar. Berätta att många jobbar på situationen och att forskare försöker få fram ett vaccin. Och att sjuka får vård. Visa för barnet att du håller dig uppdaterad kring situationen och att barnet inte behöver ha koll.”

4. Det är okej att fråga

“Uppmuntra barnet att fråga och säg att det är okej att fråga igen. Lämna inte barn ensamma med att spekulera, det kan leda till oro.”

5. Undvik inte att prata om det som är jobbigt

Enligt Marie Angsell kan barn ofta oroas över att de själva eller någon i familjen ska dö eller drabbas av sjukdomen, att prata om sådant kan vara svårt för vuxna. Då är det viktigt att vara förstående för den typen av tankar och känslor.

“Det är viktigt att inte undvika och bara slå ifrån sig frågorna. Försök att stå ut, stanna i samtalet och förklara att det inte är konstigt att känna så och att många kan vara oroade. Förklara också att de flesta blir friska.”

Marie Angsell uppmuntrar vuxna att inte överföra sin oro på barnet.

“Är du orolig bör du undvika att prata om det när barnet är i närheten.”

Bris om coronaviruset

Bris presskontakt Maria-Pia Cabero som säger så här:

”Än så länge har det inte varit någon anstormning av samtal från barn till Bris. Det har kommit några samtal om coronaviruset och vi följer utvecklingen. Ofta undrar barn om hur det kommer att påverka familj och vänner eller om de själva kommer bli smittade och hur farligt det är.”

När kan man ringa Bris?

”Barn kan alla dagar 14.00-21.00 höra av sig till Bris kuratorer via chatt, telefon (116 111) eller mejl om de är oroliga och vill prata med någon. Vuxna med frågor om hur man kan prata med barn eller stötta barn kan höra av sig varje vardag 9-12 (0771-50 50 50).”

Vid specifika frågor om sjukdom eller om coronaviruset är det Folkhälsomyndigheten, Krisinformation.se och Vårdguiden som gäller.

Av Lisa Nilsson

Foto: TT

Läs mer:

Agnes Wold: För att stoppa coronasmitta måste ALLA ta ansvar

Corona: Får man pengarna tillbaka vid inställda evenemang?

Sats stänger alla sina gym i två veckor – på grund av corona

Senaste nytt om Corona i Sverige och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vad är skillnaden mellan en vanlig influensa och covid-19? Hur ser smittspridningen ut nu och vilka ingår i riskgrupperna? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Redaktionens tips
Dela på: