Experten: Här är smittvägen många helt har missat

Bild på badrum

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Att coronaviruset främst smittar via så kallad droppsmitta är känt. Störst risk att bli smittad är när någon i närheten hostar och nyser. Men många smittade drabbas också av illamående och diarré. Nu tittar svenska forskare på om avföring kan vara en annan tänkbar smittväg.

– Det är enormt stora mängder virus i avföringen, även hos patienter som inte är svårt sjuka. Det kvarstår också väldigt länge, säger Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet till Expressen.

Hans forskargrupp ska nu försöka infektera stamcellsframställda tunntarmar med coronaviruset SARS-CoV-2 för att se om det kan föröka sig i tarmen.

– Om så är fallet skulle virus som utsöndras i avföring kunna bidra till smittspridning, säger Lennart Svensson i ett pressmeddelande.

Teorin är att man får avföring med viruset på händerna som man sedan sprider till slemhinnorna när man till exempel petar sig i ansiktet.

God handhygien skyddar mot coronasmitta i avföring

Det finns också kinesiska studier från Wuhan som tyder på att avföring är en tänkbar smittväg för coronaviruset. Man har också sett att ett annat coronavirus, sars, spreds via avföring under epidemin 2003. Sars-viruset har visat sig kunna överleva fyra till fem dagar på främst hårda ytor. Hur länge det nya coronaviruset kan leva utanför kroppen vet man inte säkert ännu.

Även i Italien har man sett att coronavirus finns i avföringen från smittade – i flera veckor efter att de blivit symtomfria.

Så länge man inte säkert vet om det nya coronaviruset fortsätter att smitta via avföring gäller rådet att vara noga med att tvätta händerna.

– Vår uppfattning är att mag- och tarmproblem främst tycks uppstå lite senare under sjukdomsutvecklingen. Man kan diskutera hur relevant det är för smittspridningen och vår uppfattning är att det nog är en mindre del, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten  till SvD.

Foto: TT

 

Läs mer: 

13 oväntade symtom vid coronainfektion

Studie: De här personerna sprider coronaviruset allra mest

Ny studie: De här symtomen har flest coronapatienter haft

Redaktionens tips
Dela på: