FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Experten: Därför ska du inte städa med livsmedel

27 dec, 2017 
Brukar du använda citron, bakpulver och ättika till städning? Det är inte så hälso- och miljövänligt som du kanske tror.
Annons

Att använda livsmedel till kemikaliefri och naturlig rengöring av hemmet är trendigt. Det vimlar av tips på sociala medier, och enligt en undersökning från Apoteket städar 7 av 10 svenskar med naturliga råvaror ibland. Men det är inte nödvändigtvis bättre för vare sig hälsa, hud eller miljö.

Citron innehåller till exempel ämnet limonen, som är irriterande och ibland även allergiframkallande för huden. Det klassas också som giftigt för fiskar, kräftdjur och alger.

Läs också: Agnes Wold: Det är meningslöst att städa!

– Om Sveriges 4 miljoner hushåll började städa badrummet med citron varannan vecka skulle vi behöva öka importen med 100 miljoner citroner per år, vilket inte är särskilt miljövänligt, säger toxikologen Pär Svahnberg, som också är Apotekets ingrediensexpert.

 

Ättika kan vara frätande

När det gäller ättika varnar Gift informationscentralen för användning eftersom det är starkt frätande på hud och i ögon och dessutom brandfarligt.

Annons

– Rent generellt har sura livsmedel som ättika frätande egenskaper på hud och de ytor som rengörs. De påverkar också avloppsrören där de spolas ner, säger Pär Svahnberg.

Läs också:7 saker i köket du måste rengöra oftare

Men finns det något livsmedel man använda för att städa kemikaliefritt? Faktiskt inte. För även livsmedel är ju kemikalier. Bakpulver består till exempel av natriumvätekarbonat.

– Men bakpulver funkar väldigt bra för rengöring av diskhon och jag ser inga risker med att använda det där.

Generellt tycker Pär Svahnberg dock att livsmedel ska ätas och att städning ska ske med skonsamma rengöringsmedel. Det är bäst för miljö, hållbarhet och hälsa.

 Foto: IBL

Annons