Experten: Då är bästa tiden på dagen tömma tarmen

Då är bästa tiden på dygnet att bajsa.

Kroppen mår bra av rutiner.Vi får ofta rådet att försöka äta och sova vid samma tider varje dag, men det finns även all anledning att tänka i samma banor när det kommer till att bajsa.

Kenneth Koch vid den gastroenterologiska avdelningen på Wake Forest Baptist Medical Center i USA, säger till Women’s Health att de flesta av oss blir nödiga ungefär en halvtimme efter att vi stigit upp. Anledningen: Maten du åt dagen innan har processats genom kroppen och är nu redo att lämna den.

Bästa sättet att skapa regelbundna tarmvanor är att även ha kontinuitet i sådant som påverkar din mage. I första hand handlar det om kost. Genom att äta frukt, grönsaker, få i dig fibrer och dricka kaffe hjälper du tarmen att sköta sitt jobb. En bra frukost innehåller därför gärna både fibrer och kaffe.

Lyssna på kroppens signaler

Men för att göra morgontömningen till en vana måste du också avsätta tid för den i ditt morgonschema.

– Du kan säkert komma på hundra anledningar till varför du inte har tid. Men ät din frukost, känn efter när det är läge för ett toalettbesök och ta dig sedan den tiden. Det är så du får in en rutin, säger Kenneth Koch till Women’s Health.

Ledordet är: Lyssna på din kropp och gå på toaletten när du känner att du behöver, men gör det regelbundet. Om du håller dig finns det risk för att du blir uppsvälld och gasig.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Läs mer:

Se enhörningens knep för att bajsa

Så kan någon annans bajs hjälpa dig ner i vikt

6 saker du behöver veta om dina toalettvanor