FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Experten: 99 procent av de som har corona märker det inte

21 apr, 2020 
Johan Giesecke om coronaviruset i Aktuellt i SVT.
Så många som 99 av 100 som blir sjuka av covid-19 märker inte av det, uppger tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke.
Annons

Tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke gästade SVT:s ”Morgonstudion” under tisdagsmorgonen och pratade om coronaviruset.

”99 procent märker inte av viruset”

Han uppgav då att de flesta av de som smittas av viruset inte märker av det.

– 99 procent, eller mer, vet inte om att de har haft det. De som smittas märker i nästan alla fall inte att de haft den. Sedan är det några som blir sjuka, några som blir svårt sjuka och några som dör. Men om man tittar på alla som smittas är det en väldigt liten andel, säger han i programmet.

Johan Gieseckes påstående om att så pass många som har covid-19 inte ens märker av det har väckt en del diskussioner och reaktioner. MåBra tog frågan vidare till Petter Broman, docent i immunologi vid Karolinska Institutet.

Så här svarar han:

– Den exakta siffran vet ingen, men det finns flera rapporter om att 80, 90 eller kanske 99 procent har mycket mild eller så kallad asymtomatisk infektion (att bära på viruset utan symtom reds. anm), säger han.

Annons

Så många kan vara smittade i Stockholm

Tom Britton, professor i matematisk statistik, uppskattar att omkring 30 procent av befolkningen i Region Stockholm kan ha smittats av covid-19. Det stämmer överens med en studie som SVT uppger att Folkhälsomyndigheten kommer att presentera under tisdagen.

Foto: SVT och TT

LÄS MER:

Corona: Immunitetstester drar igång redan nästa vecka

MåBra-doktorn: Att bli frisk efter corona kan ta månader

Forskaren: Därför blir vårdpersonal svårt sjuk av coronaviruset

Senaste nytt om corona och covid-19

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Hur sprider sig coronaviruset i världen, hur ser siffrorna ut hittills och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

 

Annons