Expert varnar: Självtester av corona kan vara livsfarliga

En hand som håller i ett coronavirustest

Som MåBra berättat tidigare har flera företag sålt hemmatester för covid-19 till privatpersoner i Sverige. Bland annat har en svensk tandklinik sålt ett hemmatest som heter  The Covid-19 Rapid Test Kit. Testet ska visa om man har haft covid-19 och därmed kanske är immun.

Folkhälsomyndighteten gick tidigare ut och varnade för att självtester inte är tillförlitliga och kan visa fel. Experter menar också att hemmatester inte är lika känsliga som de tester man gör inom vården. Dessutom vet man inte säkert om man blir immun mot coronaviruset och i så fall hur länge.

Man kan felaktigt tro att man är immun

Nyligen beslutade Läkemedelsverket att förbjuda två tester som har marknadsförts av företagen ZandCell AB och Dental Clinic Sweden.  Företagen har inte kunnat visa att testerna är säkra och pålitliga, menar man. Nu överväger man att förbjuda ännu fler.

– De här testerna är avsedda att användas för hälso- och sjukvårdspersonal, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef på Läkemedelsverket till DN.

Istället används de nu av privatpersoner och företag som vill testa sin personal.

Ewa-Lena Hartman säger att det finns flera skäl till att man avråder privatpersoner och företag att använda sig av testerna. Ett skäl det kan vara svårt att tolka testet, ett annat att man kan vaggas in i en falsk trygghet: Man kan tro att man har antikroppar och är immun, trots att man inte är det. Och det  kan vara livsfarlig för äldre och människor som tillhör en riskgrupp.

Läkemedelsverket har redan stoppat flera tester som säljs till privatpersoner. De säljs bland annat på olika hemsidor.

– Vi har ett antal liknande sidor under utredning för närvarande. Jag tror att vi kommer att komma med fler förbud i närtid, säger Ewa-Lena Hartman.

Foto: TT

Läs mer: 

Läkare: Coronaviruset beter sig väldigt annorlunda mot andra virus

Svårt sjuka vågar inte söka vård – på grund av corona

Blir man immun om man haft coronaviruset? Det här visar nya tester

Utvald läsning