SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Expert: Pollen ökar risken för corona – även hos den som inte är allergisk

15 mar, 2020 
Pollen gör oss känsliga mot virus, inklusive corona visar forskning.
En ny studie visar att pollen kan öka risken att bli smittad av coronaviruset – även om man inte är pollenallergisk.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Videon kunde inte hittas

Pollensäsongen har just smugit igång. Och inom några veckor kommer den att vara i full blom. Detta samtidigt som coronaviruset sprids i landet. Nu visar dessutom en ny studie att pollen kan öka risken att bli smittad av corona – även om man inte är pollenallergisk.

– Om det är mycket pollen i luften så skruvar det ner kroppens skydd mot nya virus, säger Åslög Dahl,  forskare vid Göteborgs universitet och medförfattare till studien, till SVT Väst.

Risk för Corona kan öka av pollen

Hon förklarar att när vi får pollen på slemhinnorna reagerar inte kroppen som vanligt:

– De signalsubstanser som triggar igång vårt immunförsvar kommer inte i gång med full kraft då, säger Åslög Dahl.

Det kan till och med vara så att slemhinnan inte känner igen virus och därför inte startar något försvar mot det alls. Det här leder till att vi blir känsligare för virus och smittorisken ökar. Forskarna tror även att de symtom man får om man smittas, blir svårare av pollen.

Annons

Studien är gjord innan coronautbrottet men Åslög Dahl menar att det finns all anledning att misstänka att de här även gäller corona.

– Det är viktigt att vara medveten om att risken för infektioner ökar vid höga pollenhalter. Och det gäller oss alla, även om allergiker är ännu känsligare.

Allergiker är känsligare mot virus

Anledningen till att allergiker är ännu känsligare är att allergiska inflammationer sänker motståndskraften mot luftvägsvirus ytterligare. Därför är det extra viktigt att ta allergiläkemedel som dämpar inflammationen.

Åslög Dahl råd är att vi ska hålla koll på pollenhalterna och om möjligt hålla oss inomhus när det är som värst. Är det höga halter ska man även undvika att anstränga sig fysiskt. Det är också viktigt att vidta de vanliga  försiktighetsåtgärderna mot virussmitta –  god handhygien, hålla distans till andra människor och undvika folksamlingar när det är som värst.

Annons

Här kan du följa pollenprognosen för hela landet.

Foto: TT

Läs mer: 

Corona: Misstänker du att du är smittad? Det här ska du göra!

Pollenallergi: 7 tips för att klara dig genom säsongen

Är du pollenallergisk eller bara lite vårförkyld? Experten förklarar

 

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vill du veta mer om corona? Vad skillnaden mellan coronaviruset och en vanlig influensa är eller vart du ska undvika att resa just nu? Vi har samlat alla våra artiklar på ett ställe:

Läs allt om coronaviruset här

Annons