Ensamma kvinnor får vänta flera år på insemination

I april förra året fick ensamstående kvinnor enligt lag samma rätt till assisterad befruktning som par redan har. Och nu växer köerna sig allt längre.

I de två största regionerna, Stockholm och Västra Götaland, har inte en enda kvinna hittills fått hjälp, trots att det har gått 15 månader sedan lagändringen, visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort. Just nu ligger väntetiden på tre till fyra år för ett första besök i Västra Götaland, och 15–16 månader i Stockholmsregionen.

– Vi vill gärna hjälpa alla våra patienter. Det känns inte bra, till och med tungt, när man berättar för patienterna att de behöver vänta så lång tid för att få vård, säger Ali Khatibi, chef för reproduktionsmedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, till DN.

Läs också: En graviditet på 4 minuter – se fascinerande filmen

Anledningen till de långa väntetiderna är bristande resurser, både gällande personal och spermadonatorer.

I Skåne är bilden en annan. Även där var intresset stort från ensamma kvinnor med barnlängtan.

– Tidigare åkte många kvinnor till Danmark och bekostade inseminationen själva så när det blev möjligt att få detta betalt av landstinget sökte sig ett stort antal personer hit, säger Mona Bungum, områdeschef på reproduktionsmedicinskt centrum, till DN.

Läs också: Bra munhygien ökar chansen att bli gravid

Sjukhuset nekade till en början ensamma kvinnor, eftersom man inte fick några extra resurser för den nya patientgruppen. Men påtryckningar från politikerna, samt löfte om extra pengar, gjorde att man kunde påbörja fler behandlingar.

– På så vis har vi kunnat beta av kön. Nu är kön för ensamstående lika lång som för par, det vill säga omkring tre månader, säger Mona Bungum.

Källa: Dagens Nyheter, Dagens Medicin   Foto: IBL

 

Mammans blodtryck kan avslöja barnets kön

Mammans blodtryck kan avslöja barnets kön

Läs också: Mammans blodtryck kan avslöja barnets kön