FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Enkla knepet som får dig att äta mindre godis

07 jan, 2019 
Var butikerna placerar sina sötsaker påverkar vårt köpbeteende.
I England har forskare hittat ett sätt att minska godisätandet i landet. Frågan är om Sverige är redo att prova samma sak?
Annons

Slänger du ofta ner en chokladbit eller något annat gott i korgen när du står i kön till kassan i mataffären? Du är inte ensam. Det är ju knappast en slump att det är just godsaker som butikerna placerar där.

Skulle ett förbud mot att placera godis och annat onyttigt framme vid kassan påverka vårt köpbeteende? Den frågan ville brittiska forskare ta reda på. I en studie analyserade de därför data från 30 000 hushåll för att se hur köpbeteendet påverkas av ett sådant förbud.

Förbudet infördes i sex av Storbritanniens nio största livsmedelskedjor, skriver SVT – och visade sig vara effektivt. Resultatet från studien visar nämligen att godisinköpen minskade med en femtedel i de butiker som infört förbuden.

Kan bli obligatoriskt

Enligt forskarna visar detta att produkternas placering i butiken påverkar vårt köpbeteende.

– Det är verkligen hoppingivande att små förändringar i stormarknaders layout kan göra en sådan skillnad och påverka vad människor äter, säger dr Jean Adams från Cambridgeuniversitetet, enligt SVT.

Frågan är nu uppe på högsta politiska nivå i Storbritannien där politikerna diskuterar om man ska göra ett förbud obligatoriskt i hela landet. Förra året införde man även en läskskatt, ett steg mot att minska övervikten och fetman i landet, inte minst bland barn.

 

Läs mer:

Enkla vanan som kan minska ditt sötsug rejält!

Experten: Nej, sötsuget ökar INTE av lightprodukter!

Är barnen sockerberoende? Dietistens tips för att bli av med sötsuget

 

Annons