SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Enkla knep som lyfter sovrummet – och ger bättre sömn

06 okt, 2019 
AvMalin Perlheden
Sovrum med glas par som bäddar – för bättre sömn.
Vi tillbringar en tredjedel av våra liv i sovrummet – ändå glömmer vi ofta bort detta viktiga rum. Här är åtta sätt att förbättra kvaliteten på sängkammaren och få bättre sömn på köpet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tips för bättre sömnBrand logo
Tips för bättre sömn

Våra sovrum tillhör de viktigaste oaserna i våra hem, ändå glömmer vi ofta bort att hålla efter dem ordentligt. Visst, vi bäddar, städar och dammsuger, men resten då? Saker som ofräscha madrasser, stökiga nattduksbord och dammiga persienner kan sänka kvaliteten på både ditt välmående och din nattsömn.

En genomsnittlig person sover drygt en tredjedel av sitt liv så även om du oftast inte är vaken när du tillbringar tid i sängkammaren är kvaliteten på rummet oerhört viktig. Saker som hygien, luftkvalitet och färgsättning kan påverka både hälsa och återhämtning.

Här är åtta saker att tänka på för att hålla sängkammaren i toppskick så att du kan få den vila och återhämtning som du behöver.

8 saker som gör ditt sovrum till en oas

1. Gardinerna är A och O

Alla har vi olika lätt eller svårt för att somna, men en smart investering till ditt sovrum är ett par gardiner som verkligen stänger ute solljuset. Då kan du själv kontrollera hur mycket ljus som släpps in när du ligger och sover.

Annons

2. Sovrummet ska vara svalt och skönt

Studier visar att den bästa temperaturen för ditt sovrum är cirka 18 grader, skriver Expressen. Sänk temperaturen eller investera i en takfläkt.

3. Vänd madrassen regelbundet

Självklart tvättar du sängkläderna regelbundet, men handen på hjärtat – hur står det till med madrassen egentligen? Även denna behöver lite omsorg och ett enkelt sätt att undvika att den blir alltför smutsig på samma ställe är att rotera den 180 grader (så att din huvudände blir fotände) en gång i kvartalet.

4. Rensa bort onödiga dekorationer

Bokhyllor, prydnadsfigurer och små avlastningsbord är klassiska dammsamlare i sovrummet. Försök att hålla din oas så fri från småplock som möjligt – rummet är till för sömn och återhämtning, inte förvaring.

5. Investera i bra växter

Självklart vill du ha så ren och fräsch luft som möjligt där du sover och ett enkelt, och snyggt, sätt att höja kvaliteten på det du andas in är att placera rätt sorts växter i ditt sovrum. Svärmorstunga, gullranka och paradisträd är några exempel på växter som hjälper till att rena luften.

Annons

6. Byt ut kuddarna regelbundet

Kuddar är tyvärr riktiga drömboende för bakterier, kvalster och mögel. Tvätta dem minst två gånger om året eller byt ut dem om de inte går att tvätta.

7. Välj möblemang och prylar med omsorg

Att färger påverkar oss i olika utsträckning är känt sedan länge. Just i sovrummet gör du klokt i att välja ljusa möbler. Placera gärna din väckarklocka en bit från sängen och lämna mobilen på laddning i ett annat rum. Du gör också klokt i att lämna skönhetsprodukter som parfymer och hårsprejer i badrummet – dessa lägger sig nämligen som smutssamlande hinnor på ytor och drar till sig damm och smuts. Ha också för vana att ta med dig prylar som ligger på sängbordet ut ur sovrummet varje dag.

8. Fönster och persienner

Vädra gärna sovrummet varje dag så att du släpper ut damm och ofräsch luft som samlats under natten. Putsa sovrumsfönsterna regelbundet så att ytorna är rena och fräscha. Samma omsorg behöver du förstås visa persiennerna som är riktiga dammsamlare. Men sov helst inte med öppet fönster!

Foto: TT/Shutterstock  Källor: Expressen, sova.se 

Läs mer:

Experternas favoriter: 6 metoder för bättre sömn

Stresscoachen: 14 tips för bättre sömn

Experten: Få bättre sömn – med rätt mat på kvällen!

Annons