FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Enda sättet att slippa utbrändhet är att sänka kraven

21 sep, 2018 
Höga krav på jobbet går inte att väga upp med annat, visar forskning nu.
Nu visar forskning det vi länge vetat inom oss: Höga krav är den största stressboven på jobbet. Och det går inte att kompensera med flexibla tider eller socialt stöd – nu vill forskarna att företagen börja ta sitt ansvar.
Annons

Många av oss känner nog igen oss i en stressig arbetsplats där måstena aldrig tar slut och vi hela tiden måste prioritera bort saker vi egentligen vill eller borde göra. Och framtidsorden vi ofta hör är sådana som ”effektivisera”, ”jobba smartare” och ”optimera” – som i slutändan innebär att färre måste göra mer.

Något företagen länge använt som ursäkt för de höga kraven är de kan vägas upp genom ett ökat handlingsutrymme och kontroll över sitt arbete, samt ett starkt socialt stöd på arbetsplatsen.

Läs också: Hur mår du? Ta tempen på din stress här!

Men nu menar forskare vid Linköpings Universitet att det enda som kan mota utbrändhet på arbetsplatserna är att sänka kraven.

– Det finns inte mycket stöd för antagandet att det går att kompensera höga krav med att de anställda har goda möjligheter att bestämma över sitt arbete eller har ett gott socialt stöd där. Vår studie bekräftar att det är något av en bekväm myt, säger Anna-Carin Fagerlind Ståhl, psykolog som disputerat vid Linköpings universitet med en avhandling om hälsofrämjande förutsättningar i arbetet, till forskning.se.

Annons

Höga krav är problemet

Undersökningen gjordes tillsammans med forskare i Toronto, Kanada, och sammanlagt deltog cirka 1700 deltagare. Deltagarna hade alla olika yrken, utbildning, lön och arbetsgivare, både statligt oh privat, och fick svara på frågor kring sina arbetsplatser och stressnivåer. Men också om just handlingsutrymme och socialt stöd.

Enkäterna skickades ut två gånger, med två års mellanrum till samma företag – och resultaten visar att höga krav leder till utbrändhet – oavsett hur mycket handlingsutrymme eller socialt stöd man har. Kraven går alltså inte att kompensera genom att justera arbetsmiljön.

Läs också Antalet utbrända svenskar ökar rekordsnabbt

Idag sjukskrivs allt fler för stressrelaterade besvär – och nu är det den största anledningen till sjukskrivning i Sverige. Den här studien bevisar att det finns ett behov av att förbättra arbetsmiljön genom sänkta krav – innan problemen blir för stora.

Annons

Ett enkelt sätt för arbetsgivarna att ta reda på om kraven är för höga är just tt skicka ut enkäter, menar forskarna.

– Minska mängden arbetsuppgifter eller arbetstempot för dem som signalerar att de har för mycket att göra. Effektivisera inte bort tid för raster. Det antas ibland att ett högt arbetstempo i sig skulle vara något motiverande. Men dagens arbetsliv är krävande. Att öka kraven utgör en stor risk för utbrändhet och är inte nödvändigt för att medarbetare ska känna sig motiverade och tycka om sitt arbete, säger Anna-Carin Fagerlind Ståhl.

Företagen måste ta ansvar

Att stress idag är ett växande problem är ingen nyhet, men ofta hamnar fokuset på individen. Att man själv kan minska effekterna av stress genom att träna, meditera eller lära sig mindfulness är det nog många som fått höra. Men det behövs också åtgärder på företagen, och i framtiden även på samhällsnivå.

– Det är förebyggande arbete på organisationsnivå som krävs, inte fler mindfulnesskurser, är Anna-Carin Fagerlind Ståhls slutsats.

Läs också: Stressexperten: 5 tips för att må bra på jobbet

Källa: Forskning.se, BMC Public Health   Foto: IBL

Annons