Emma Örtlund om biopremiären av Catwalk: "Jag hoppas mobbarna ser filmen"

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Allt började med ett brev.

Emma Örtlund satte sig ner och skrev till grundaren av Glada Hudik-teatern, Pär Johansson. Hon skrev att hon drömt om att bli modell så länge hon kunde minnas och att hon ville ha revansch efter att inte ha känt sig välkommen på studentbalen i skolan. Emma föddes med en intellektuell funktionsvariation och drabbades senare i livet också av svår epilepsi.

Emma drömde stort, hon ville gå på catwalken i New York. Pär Johansson lyssnade på hennes ord och lyckades uppfylla drömmen, men inte bara för Emma, utan också för Kitty, Alexander, Nicklas och Ida från Glada Hudik-teatern. I september entrade de tillsammans catwalken i New York.

Från och med den 31 januari går det att se den underbara vägen från Glada Hudik till catwalken i New York på bio.

– Åh, känslan att gå där var helt magiskt. Sagolik. Jag kände mig som Askungen i min rosa prinsessklänning och det var en otrolig känsla att höra publiken applådera och jubla. Det var många glädjetårar också, folk grät eftersom de blev så berörda, berättar Emma för allas.se.

Film, tv-serie och modeturné

Men drömmen slutade inte i New York. Kanske var det istället där allt började. För hela vägen till catwalken filmades, och har nu blivit filmen med namnet Catwalk: Från Glada Hudik till New York. Det ska dessutom bli en tv-serie och en modeturné i Sverige under våren, rapporterar Allas.

Här sitter de, hela gänget från Glada Hudik-teatern som tänker tillbaka på de oförglömliga dagarna i New York.

– Ja, nu vill jag fortsätta och satsa på detta. Jag vill bli fotomodell och gå modevisningar och synas i tidningar och på reklampelare. Det vore fantastiskt. Jag vill ha mer av allt! säger Emma.

Och visst har hon tagit revansch. Idag mår Emma bättre än någonsin.

– Jag har haft några jobbiga år. Jag förlorade min mamma i cancer 2015 och 2017 blev jag dumpad av min kille. Men i dag känner jag att jag har kommit tillbaka och är mycket starkare och gladare. Jag är självsäkrare, tryggare och mer självständig. Jag har ju drömt om att få gå på catwalken och bli modell i hela mitt liv. Och nu har drömmen gått i uppfyllelse. Men inte bara för mig. Catwalken betyder jättemycket för oss som har funktionsvariationer och sjukdomar, säger hon.

Emma Örtlund

Idag mår Emma bättre än någonsin. Och drömmarna om en fortsatt modellkarriär lever kvar.

Biopremiär för Catwalk

Med filmen vill Emma, Pär och alla från Glada Hudik öppna våra ögon. ”Catwalk är en manifestation för ett Sverige och en framtid där alla får drömma, där alla är lika mycket värda och där allas förmågor tas tillvara. Catwalk påminner oss om att alla människor är värdefulla och vackra. Vi måste bara våga se det.” går det att läsa om filmen på Glada Hudik-teaterns hemsida.

Idag, den 31 januari är det biopremiär för filmen Catwalk: Från Glada Hudik till New York och Emma har en förhoppning inför premiären.

– Jag hoppas att mina mobbare går och ser filmen och upptäcker att jag är en tjej som kan, som är stolt och vacker. Min dröm slog in, nu är jag modell!

Källa: Allas.se Foto: Jennifer Glans, TT

Läs mer: 

Föräldrarnas oro efter lilla Kajsas epilepsianfall: ”Ovissheten är värst”

Ammade dottern på catwalken – nu hyllas modellen

Lyn Slater blev modell vid 63 – bevisar att mode inte har någon övre åldersgräns

Redaktionens tips
Dela på: