FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Därför är ättika och bikarbonat allt du behöver för ett rent hem

20 apr, 2021 
Ellinor Sirén driver Instagramkontot Ekotipset
De senaste åren har städtips på sociala medier exploderat – men inte vilka städtips som helst utan ekotips. Ellinor Sirén startade instagramkontot Ekotipset som idag har en halv miljon följare. Där berättar hon om varför ättika, linsåpa och bikarbonat är allt du behöver för ett rent hem.
Annons
5 vanliga städmisstag så undviker du demBrand logo
5 vanliga städmisstag så undviker du dem

Ellinor Sirén har just skrivit boken “Städa hållbart med Ekotipset: Husmorsknep och Ekohacks” där hon har samlat sina bästa tips.

– Intresset för att hitta miljövänliga alternativ kom när barnen var små. Jag blev mer och mer medveten om skadliga kemikaliers påverkan och samtidigt ökade mitt intresse för miljön, säger hon.

Kontot har vuxit stadigt sedan starten 2015 och 2017 började Ellinor jobba med sitt instagramkonto på heltid. Pandemiåret 2020 hände något, människor blev mer galna i ekotips än någonsin och följarna rasslade in.

– I början av 2020 hade jag strax över 100 000 följare. I samband med pandemin fick jag plötsligt flera tusen nya följare varje dag och i början på 2021 hade jag fått 500 000 följare, säger hon.

Annons

Likt namnet på hennes bok innehåller boken ekohacks och husmorstips men också Ellinors bästa tips för förvaring och städrutiner. Tipsen är både sådana som Ellinor själv har hittat genom åren och inskickade tips från hennes följare.

Vilka är dina favorittips?

– Fönsterputsen som innehåller ättiksprit, vatten och diskmedel, på i princip alla ytor utom natursten. Ett annat favorittips är att gnugga bikarbonat i diskhon, den blir som ny. Bikarbonatpasta på kakelfogarna är också magiskt.

Ellinors tips på saker du behöver ha hemma för ett rent hem:

Städa med ättika/ättikssprit

Ättika har flera fördelar: Det är bakteriedödande, neutraliserar dålig lukt och gör ytor skinande rena. Det är perfekt för till exempel hemmagjord fönsterputs eller för att avkalka kaffebryggare eller vattenkokare.

Städa med bikarbonat

Bikarbonat är perfekt för att gnugga i en rostfri diskho för att få den som ny. Den har även fördelen att den neutraliserar dålig lukt, vilket gör att den passar för att få bort till exempel kissfläckar på mattor. Bikarbonat är även bra för att kakelfogar och skosulor ska bli kritvita igen.

Annons

Linsåpa Linsåpan går att använda till lite allt möjligt, exempel till rengöring och ytbehandling av golv, rengöring i kök och badrum, som penseltvätt och som tvättmedel. Den är alltså lite som rengöringsmedlens kokosolja och går att använda till allt möjligt. Linsåpan bör dock inte användas på glas, fönster eller speglar eftersom den lämnar efter sig en lite suddig yta.

Kokosolja

Kokosolja kan till exempel användas till att få bort limrester från återbrukade glasburkar. Den är även antibakteriell och passar därför även utmärkt för att olja in träskärbrädor och köksredskap i trä med.

Sockerbitar

Sockerbitar kan användas till att skrubba bort kalkfläckar i toalett, handfat, dusch eller badkar. Det kan även användas till att skrubba bort fastbränt fett i till exempel kastruller, på plåtar eller på spisen utan att lämna repor.

Ekotipsets fönsterputs:

Ingredienser

Ättika eller ättikssprit

Handdiskmedel

Annons

Vatten

Tom sprayflaska

Gör så här

1. Häll i så det är ca 20% ättika (eller 40% ättikssprit) i den tomma flaskan och resten vatten.

2. Tillsätt några droppar handdiskmedel.

3. Sätt på spraymunstycket och skaka lätt.

Foto: TT/Privat

Annons