Ellen Bergströms varning om alkohol i corona-tider: "Farligt"

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Hösten 2018 berättade Ellen Bergström att hon hade alkoholproblem. Sedan dess har tv-profilen varit nykter, en resa som hon vid flera tillfällen talat öppet om:

”Att ha alkoholproblem. Jävlar i luckan vilken skam det är.. jag vill inte att det ska vara så. Att vara nykter är det bästa valet jag gjort i mitt liv, den där kemiska ångesten som inte går att härleda, den där känslan av att livet står still och att man bara trampar i samma fotspår.. är borta nu”, skrev Ellen på Instagram när hon firade ett halvår som nykter.

”Många kan känna igen sig i den hopplösheten”

I dag har Ellen varit nykter i nästan två år och är dessutom höggravid med sitt första barn, en liten flicka. Dottern, som hon väntar tillsammans med partnern Niclas Lij, är beräknad att födas i april.

Men trots att 30-åringen inte längre dricker kan hon mycket väl förstå att den rådande coronapandemin ökar suget efter alkohol bland personer med problem – särskilt när många nu håller sig hemma.

I en intervju med Aftonbladet liknar Ellen virussmittan med terrordådet på Drottninggatan 2017, då hon själv ifrågasatte sin egen nykterhet:

– När terrordådet i Stockholm skedde minns jag att jag kände jag en hopplöshet. Varför ska jag vara nykter när världen ändå går under? Det spelar liksom ingen roll. Det var den känslan. Nu har det känts lite likadant. Det går ju upp och ner hela tiden, men jag tror att många kan känna igen sig i den hopplösheten. Varför ska man hålla sig nykter nu när coronaviruset sprider sig?

”Det skadar så mycket mer än vad man tror”

Ellen tror också att det finns en risk att man vänder sig till alkohol om man lever i en skadlig relation, som man plötsligt inte kan få andrum från. Men att dricka på ett osunt sätt är aldrig bra för någon, menar hon:

– Människor som varit nyktra länge kan nog känna en känsla av hopplöshet. En sån känsla är inte bra att känna när man kämpar med att vara nykter. Det är faktiskt farligt. Min tanke till vuxna människor är att tänka på alkoholintaget om man har barn och är i relation. Jag vet att det skadar så mycket mer än vad man tror när man är inne i det, tillägger hon för Aftonbladet.

Vill du prata med någon om dina alkoholvanor eller har du andra tankar och funderingar kring alkohol? Hit kan du vända dig:
Alkohollinjen
AA.se

Foto: Eero Hannukainen/TT

LÄS MER: 

Ellen Bergström öppnar upp om sitt alkoholmissbruk: ”Det gör ont”

5 kändisar som talat öppet om sin osunda relation till alkohol

Agnes Wold avlivar myter om corona

Redaktionens tips
Dela på: