SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Elaine Eksvärd kampanjar för barn med funktionsvariationer

22 mar, 2017 
AvHelena Sjögren
Retorikexperten Elaine Eksvärds dotter föddes med Williams syndrom. Nu vill hon lyfta fram alla barn med funktionsvariationer genom kampanjen #intesåkonstigt. "Det är ett brott mot mänskligheten att osynliggöra funktionsvariationer i samhället", säger hon i TV4.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För snart två år sedan föddes Elaine Eksvärds dotter Evelyn.

Eftersom Evelyn föddes med en skelning och ett blåsljud på hjärtat. Efter en utredning visade det sig att Evelyn hade Williams syndrom. Williams syndrom är en kromosomavvikelse som innebär att bäraren saknar en del av kromosom 7.

Läs mer om Elaines kamp med dottern här!

I Nyhetsmorgon säger Elaine Eksvärd att diagnosen gjorde att hela hennes värld rasade. I programmet säger hon också hon och maken Gustav hanterade det på väldigt olika sätt. Hon grät i två veckor – maken blev rationell och började läsa på. Bland annat anmälde han familjen till ett särskilt läger för Williams syndrom.

– Där var det vi som var funktionsvariationerna för där hade alla Williams syndrom och var hur härliga som helst, säger Elaine Eksvärd i TV4.

Läs också: Christine Meltzer om cancern: ”Livet är ett helvete”

I dag är hon tacksam för att Evelyn skakat om hennes värld, för dotterns optimism och fina syn på världen.

Annons

– Hon är en gåva som skänker oss så mycket lycka och så många skratt, har Elaine Eksvärd tidigare sagt i en intervju med tidningen Mama.

Läs också: Cornelias huvudvärk var hjärninflammation

”Rädd för omgivningen”

Genom kampanjen #intesåkonstigt vill hon nu lyfta fram barn med alla typer av funktionsvariationer och ta bort stigmat.

– När man går och oroar sig för diagnoser är man inte rädd för barnet, utan för omgivningen, säger hon i Nyhetsmorgon.

Elaine Eksvärd tror att det är viktigt med kommunikation och visa att det är okej för omgivningen att ställa frågor. I Nyhetsmorgon uppmanar hon föräldrar med barn med funktionsvariationer att dela med sig av utmaningar, superkrafter och önskemål under hashtaggen #intesåkonstigt.

Elaine Eksvärd hoppas också att människor med funktionsvariationer ska lyftas fram allt

– Jag tycker att det är ett brott mot mänskligheten att osynliggöra funktionsvariationer i samhället. Jag vill se barn i barnböcker som är rullstolsburna, superhjältar med Downs syndrom och reklamkampanjer där inte bara funktionsvariationer ingår i ”Rocka sockarna” utan med oss alla andra, säger Elaine Eksvärd i TV4.

 

 

Lisa lever med dödlig sjukdom: ”Känner mig som en zombie”

Läs också: Lisa lever med dödlig sjukdom: ”Känner mig som en zombie”

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons