Doktorn: "Kokosolja är det värsta du kan äta"

För mycket kokosfett kan skada ditt hjärta.

Uppdaterad december 2019.

Kokosolja, eller kokosfett, har länge varit hypat som rena hälsokuren. Vi använder det till att baka med, smörja in torra fläckar på kroppen, istället för mjölk i kaffet etc.

Exakt hur den här trenden började är oklart, men att den håller i sig är tydligt – både sett till hur mycket som säljs och hur många som prisar det som hälsolivsmedel i sociala medier.

Men den senaste tiden har allt fler röster börjat höjas mot användandet av just kokosolja. Doktor Karin Michels, professor på Harvard, är exempelvis inte nådig under en föreläsning i Tyskland förra sommaren.

– Kokosolja är ett gift. Det är den värsta maten du kan äta, sa hon då, enligt Aftonbladet.

Hennes uttalande fångades på film och Youtube-klippet har nu visats över en miljon gånger och startat en debatt som fettet – som så många börjat använda i tron på dess hälsoeffekter.

”Värre” än ister

Att American Heart Association 2017 gick ut med en avrådan från att konsumera kokosfett har också spätt på kritiken.

Michaels jämför även kokosfett med ister – och menar att kokosfett till och med är värre. Något Eva Warensjö Lenning, nutritionist på Livsmedelsverket, kan förstå:

– Kokosfett och ister är inte bra livsmedel att äta för mycket av över huvud taget eftersom det innehåller mycket mättat fett. Jag kan förstå varför hon säger det. Det är mer mättat fett i kokosfett än jämfört med ister, säger Eva Warensjö Lenning till Aftonbladet.

Och uttalandet stämmer – det är 92 procent mättat fett i kokosfett, och ”bara” 50 procent i ister.

Enligt Eva Warensjö Lenning finns inga som helst fördelar med att äta kokosfett. Livsmedelsverket avråder faktiskt redan från det, då man skriver att mättade fetter är ohälsosamt och bör undvikas – och där ingår alltså kokosfettet.

Kan finnas fler aspekter

Enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna, NNR 2012, bör högst en tredjedel av det fett vi äter, eller 10 procent av all energi vi får i oss, komma från mättat fett, skriver Livsmedelsverket. I längden kan ett stort intag av mättat fett leda till hjärt-kärlsjukdom.

Men MåBras nutritionist, Anki Sundin, har tidigare tagit fettet i försvar. Här är hennes anledning:

– Kokosfett innehåller mycket av ett speciellt mättat fett, MCT (medium chain triglycerides), som kroppen har lätt att använda som bränsle. Det lagras inte in som fett i kroppen lika lätt som andra typer av fett, säger hon här.

Källa: Aftonbladet, Livsmedelsverket, Anki Sundin   Foto: IBL

Läs mer:

Kokosolja – därför ska du inte laga mat med det

Forskare: Kokosolja är inte så nyttigt som vi trott

Utvald läsning