Doktor Mikaels enkla knep: Så kan du minska risken för Corona

Dr Mikael tipsar om hur man kan skydda sig mot Corona.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Doktor Mikaels svar på tittarnas frågor är ett populärt inslag i Nyhetsmorgon i TV4. Under coronatider är han kanske mer frekvent än vanligt i tv-rutan och under en av den senaste veckans sändningar tipsar han om ett enkelt men effektivt sätt att undvika smitta när man är ute bland folk eller till exempel handlar mat.

Coronaviruset (COVID-19) är relativt smittosamt, men inte alls i närheten av vissa andra sjukdomar, berättar doktor Mikael Sandström i TV4.

– Den stora smittan sker i direkt kontakt när någon hostar och nyser. Till skillnad från till exempel mässling som kan smitta i ett rum även när patienten lämnat rummet.

Doktor Mikael Sandström tipsar

Många räds att de ska smittas genom att till exempel röra vid saker som en smittobärare redan har rört vid. Men det är inte där den stora smittospridningen sker, enligt doktor Mikael.

– Det är inte så det kommer gå till. När det gäller den här indirekta kontaktsmittan så är det en mindre del och det kan röra sig om timmar upp till någon dag – det mesta är säkert inom 15 minuter, säger doktor Mikael och syftar till tiden det tar från att smittobäraren rör någonting till dess att en frisk person rör samma yta.

Men för att stilla denna oro ger ”soldoktorn” ett enkelt tips som säkert kan hjälpa många: Någon form av handbeklädnad.

Folkhälsomyndighetens corona-rekommendation

– Jag har försökt slå ett slag för vantar eller handskar. För då kan man ta av sig dem och så tar man inte på så mycket annat. Och så tvättar man händerna när man kommer hem. Det är de enkla sakerna som man gör hela tiden, de man gör ofta som är det viktiga.

Enligt Folkhälsomyndigheten smittar coronaviruset främst genom kontakt med droppar och sekret från luftvägarna. De skriver också att det inte är klarlagt huruvida den indirekta kontaktsmittan faktiskt bidrar till spridning av COVID-19.

Deras stående rekommendation för att undvika smittan är fortfarande god hygien, att tvätta händerna ofta och undvik att röra vid ansiktet samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

Av: Linus Kandefelt

Foto: TT

LÄS MER: 

Vad är flockimmunitet och kan det rädda oss från coronavirus? Agnes Wold reder ut!

Agnes Wold avlivar 5 myter om corona: ”Trams”

Coronaviruset: Här är största riskgrupperna för covid-19

Senaste nytt om Corona i Sverige och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vilka personer är särskilt i riskzonen för covid-19, vad innebär flockimmunitet, och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på corona? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

 

Redaktionens tips
Dela på: