Därför slutar doktor Mikael Sandström som läkare – efter 35 år

Doktor Mikael Sandström

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Doktor Mikael Sandström, 62, dök upp i Nyhetsmorgon för flera år sedan. Under årens lopp har han blivit en mycket populär karaktär när han svarar på TV4-tittarnas frågor om människokroppen.

Sedan debuten i Nyhetsmorgon har han fått mycket uppmärksamhet. Tittarna har både varit nöjda och missnöjda över hans uttalanden. I början blev doktor Mikael nämligen främst förknippad med sin ständiga solbränna och kallades därför "Soldoktorn".

Men uppståndelsen kring soldoktorn slutade inte där. Förra året blev det officiellt att han och Lotta Engberg, 57, hade blivit ett par och de tog då hela Sverige med storm. Det var efter att Lotta berättat att hon gärna skulle gå på en dejt med den trevliga tv-läkaren i en intervju som de båda hamnade på en middag tillsammans och resten är historia. Nu är de lyckligt kära i varandra.

Delar med sig av livet med Lotta Engberg

Att Lotta och Mikael trivs i varandras sällskap är ingen nyhet och nu låter de även svenska folket ta del av deras nya liv tillsammans. I Tillsammans med Strömstedts är de nämligen ett av paren som låter Jenny Strömstedt, 48, och Niklas Strömstedt, 62, komma hem till dem.

I programmet delar Lotta och Mikael med sig av mycket nytt som hänt i deras liv, men även en detalj om Mikaels framtid som läkare. Det är när Niklas Strömstedt tar upp att doktor Mikael ska sluta jobba i vården som ämnet kommer på tal.

– Du ska sluta vara doktor, på golvet i alla fall. Du ska inte ha jour, du ska inte springa till intensivvårdspatienter hela dygnet, säger Niklas lite frågande.

– Nej jag ska kliva av det här sjukhus-racet, svarar doktor Mikael då.

Därför slutar doktor Mikael som läkare

Doktor Mikael, Martin Järborg, Maria Forsblom

Doktor Mikael är på plats i Nyhetsmorgon.

Foto: TV4

Men mer än så sägs inte om Mikael och hans val att avsluta jobbet som läkare. När Hänt når den populära tv-doktorn berättar han om den unika möjligheten att kunna byta jobb vid 62 års ålder.

”Skälet till att jag skall "sluta" är att jag jobbat kliniskt som läkare i över 35 år, och dessutom har jag gått ca 2 500 jourer, vilket motsvarar ytterligare nästan 7 år av oavbrutet arbete. Så jag kan det där hyfsat bra. När jag dessutom nu har mer mediala möjligheter att nå ut med medicinska förklaringar vill jag gärna göra detta. Tänk att vid 62 års ålder få välja ett nytt yrke. Hur kul är inte det? Så jag går inte i pension, utan ändrar lite fokus bara.”, skriver Mikael och fortsätter:

”Jag kommer säkert hoppa in och göra lite jourer här och där. Sen har jag ju Lotta också att ta hänsyn till också och hon får samma höga prioritering som ett hjärtstillestånd.”

FOTO: TV4

Redaktionens tips

Tillsammans med Strömstedts 2021 – här är årets alla par

Så lurade Lotta Engberg iväg Doktor Mikael på hemligt äventyr

Dr Mikael: 7 tecken på att du har IBS – så lindrar du besvären

Dela på: