Kaffetestet avslöjar vilka viner du tycker om

rött vin, svart kafe och cappuccino

Trodde du att valet av vin och kaffe hängde ihop med personligheten? I vissa fall säkert, när någon väljer dryck efter en stil som de identifierar sig med. Men till en stor del styrs våra preferenser av hur många smaklökar vi har. Ganska logiskt ändå.

5 saker du inte visste om kaffe
0:53

Efter reklamen: 5 saker du inte visste om kaffe

(0:53)

Slå på ljud

Snabbtestet – så kan ditt kaffe avslöja ditt favoritvin

Vinexperten Joe Fattorini menar att våra kaffepreferenser hänger ihop med våra smaklökar, och i sin tur ofta har ett samband med vilket vin man föredrar.

Hur dricker du ditt kaffe? Välj det kaffe du föredrar, och lär dig sedan mer om vinerna som borde passa dina smaklökar.

Espressodrickare – här är vinerna som passar dig

Espressodrickare har väldigt få smaklökar, cirka 2000 stycken. De utgör en fjärdedel av befolkningen. Det här är människor som gillar dyra viner med intensiva smaker, gärna mycket tanniner och ek, exempelvis syrah eller cabernet sauvignon.

Cappucinodrickare – här är vinerna som passar dig

Cappucinodrickaren utgör cirka hälften av befolkningen och har ungefär dubbelt så många smaklökar som espressodrickaren. Cappucinodrickaren föredrar ofta medelfylliga viner viner som merlot, sauvignon blanc eller chardonnay. Men, det får inte bli för mycket ek.

Lattedrickare – här är vinerna som passar dig

Lattedrickaren har fantastiska smaklökar, uppemot 8000-10 000. och gillar därför lugnare smaker. Joe Fattorini jämför det med att någon skruvat upp musiken, och därför föredrar du lite lugnare toner. Vinmässigt föredrar du mjuka, lätta viner med lite tanniner, som för någon med få smaklökar inte smakar särskilt mycket, men som för dig är aromatiska och underbara. Exempelvis pinot grigorio eller gamay.

– När ni sedan vet vilket kaffe ni, er partner eller era vänner gillar så vet ni också vilket vin ni ska bjuda på, tipsar Joe Fattorini

Alltså – tunga viner för espressodrickaren, mellanfylliga för cappucinoälskaren och lätta viner för den som alltid väljer latte. Stämmer det, tycker du?

Källa: Aftonbladet

Foto: TT

Utvald läsning