Hundägare? Det kan stå skrivet i ditt DNA

kvinna med hund

Slå på ljud

Tidigare forskning har bevisat det vi redan hade på känn – hund- och kattmänniskor har olika personligheter. Men nu visar svensk forskning att valet går djupare än så. Dina gener kan förutspå oddsen att du blir hundägare!

Ärftlig förklaring till hundägande?

I studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports, ville svenska och brittiska forskare undersöka varför vissa väljer att skaffa hund och andra inte – fanns det en ärftlig förklaring?

Forskarna samkörde data från Svenska tvillingregistret med två svenska hundägarregister, och det är en rejäl studie – 35 000 tvillingpar födda mellan 1926 och 1996 ingår i underlaget.

Resultatet visar att enäggstvillingarna i mycket högre grad hade fattat samma beslut gällande hundägande än vad tvåäggstvillingarna hade gjort. Om den ena enäggstvillingen ägde en hund var sannolikheten 40 procent att den andra tvillingen också gjorde det. Bland tvåäggstvillingar var oddsen däremot bara 25 procent. Och eftersom tvillingarna är uppväxta i samma miljö drar forskarna slutsatsen att det är generna är det avgörande. Enäggstvillingar delar samma gener till 100 procent, medan tvåäggstvillingar bara gör det till 50 procent.

Förvånansvärt stark genetisk komponent

– Jag hade räknat med viss genetisk komponent, men jag blev förvånad över hur stark den var, säger studiens huvudförfattare Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet.

Varför generna har så stark inverkan framgår inte av studien. Studierna har däremot också väckt en rad nya frågor som forskarna nu får hugga tänderna i: Exempelvis finns det forskning som visar att hundägande är kopplat till god hälsa – men kanske är det inte bara de dagliga promenaderna som gör att risken för hjärt-kärlsjukdomar minskar? Kanske har de gener som påverkar hundägande också betydelse för hälsan?

Och själva kan vi inte låta bli att undra hur tvillingstatistiken ser ut för kattägare? 

Läs mer:

Ny studie – hundägare är lyckligare än kattägare

Ny studie visar att hundar förstår mer än vi tror

5 fantastiska hälsofördelar med att ha en hund