Din tandborste kan bära på svamp och virus – så rengör du den

Så farlig är din tandborste

Din tandborste kan bli en grogrund för bakterietillväxt och vara full av virus som gör att du ständigt går omkring och är förkyld.

Dessutom finns det ett starkt samband mellan dålig munhälsa och ökad risk för hjärt-och kärlsjukdomar, visar svensk forskning. Inflammationer som uppstår i munnen på grund av man inte sköter sin munhygien kan göra oss akut sjuka och till exempel orsaka åderförkalkning.

För att bakterierna i munhålan inte ska föras ut i kroppen och orsaka stroke eller någon annan hjärt-kärlsjukdom behöver inte bara tänderna hållas rena från beläggningar av matrester, bakterieplack och tandsten – även tandborsten ska hållas fri från bakterier.

Läs också: Munvatten – 5 nya sätt at använda det

Det tar cirka ett dygn för tandborsten att bli torr och det krävs inte många bakterier för att det snabbt ska bildas miljontals bakterier till. Efter tandborstning överlever stora mängder bakterier i över ett halvt dygn på din tandborste. Om du till exempel haft halsfluss så kan betastreptokockerna överleva på tandborsten och göra att du insjuknar i en ny halsfluss efter att du avslutat en antibiotikakur. Våra tandborstar kan även bli smittbärare för svamp och virus.

Ett bra och miljövänligt sätt att hålla tandborsten ren är att använda en särskild våglängd av UV-ljus som snabbt dödar bakterier, svamp och virus. Sådant UV-ljus används även vid luft- och vattenrening samt på sjukhus för att rengöra kirurgiska instrument. Det fungerar som ett tandborstfodral där man lägger in tandborsten en stund. När UV-ljuset i fodralet släcks är tandborsten  desinficerad.

Läs också: Friskare tänder med 6 superenkla knep

… och så här sköter du tandhälsan:

  • Borsta tänderna morgon och kväll med tandkräm och bra tandborste.
  • Byt tandborste så fort stråna spretar.
  • Använd tandtråd, tandstickor eller små interdentalborstar en gång per dygn.
  • Ät näringsriktig kost med ett måttligt intag av snabba kolhydrater och framför allt minimera konsumtionen av vitt raffinerat socker.
  • Rök inte och var måttlig med snus och alkohol.

Av Agata Garpenlind Cronqvist

Foto: Shutterstock

Källa: Clean Brush

Läs mer från allas.se: Te och ost håller tänderna friska

 

Förvara tandborsen – här ska du INTE ha den

forvara-tandborste

Läs också: Förvara tandborsen – här ska du INTE ha den

 

Redaktionens tips