SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Dietistens kontroversiella uttalande: "Lightläsk är det bästa för kroppen"

25 aug, 2017 
Lightläskens vara eller inte vara ifrågasätts igen. Den här gången av dietisten Elin Öhgren, som menar att vi har stora förutfattade meningar om sötningsmedlen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När P4 Västerbotten intervjuade dietisten Elin Öhgren från Umeå om lightläsk och sötningsmedel går hon hårt på så kallade ”nya rön” som ofta förekommer i medier.

– Bäst för kroppen är lightläsk, dricker man det ser vi inga negativa effekter på kroppen överhuvudtaget. Dricker man sötad läsk med socker så ser vi flera negativa hälsoeffekter, säger Elin Ögren till P4.

Läs också: 5 anledningar att skippa light-läsk

Hon tror att många är rädda för det okända, att de tycker att det känns artificiellt. Hon jämför det med hur vi reagerar på något som är radioaktivt. Hon nämner att många nog rent konkret är rädda för cancer och tror att sötningsmedlen är cancerframkallande – vilket inte alls stämmer, enligt dietisten.

– Det beror mycket på vad som skrivs i tidningar. Det vi vet är att feltolkade rubriker replikeras, som om det är en ny studie. Det är ogrundat, du får inte cancer av lightläsk, säger Elin Öhgren.

Annons

Om man ska dricka läsk så finns det inga fördelar med att välja en sockersötad läsk, även om det bara är en i månaden, förklarar hon.

Läs också: Ny studie: Lightläsk kan orsaka stroke och demens

– Det är väldigt svårt att överdosera lightläsk. Då ska du dricka flera, flera liter om dagen innan du kommer upp i gränsvärdena och det är någon fara.

Vi vill dock förtydliga att det är skillnad på lightläsk och energidryck – som KAN vara hälsovådligt i stora mängder.

Källa: P4 Västerbotten   Foto: Facebook, IBL

 

13-åriga Victoria drack energidryck – fick föras till sjukhus

13-åringen fick hjärtklappning av energidrycken.

Läs också: 13-åriga Victoria drack energidryck – fick föras till sjukhus

 

Annons